Witam mam do zrobienia takie zadanie: nie mam pomysłu jak je ugryźć a tym bardziej jak je potem wyjaśnić. bardzo proszę o pomoc
Niech A oznacza zdarzenie polegajace na tym, ze ojciec jest chory na pewna
chorobe a B, ze matka jest chora na te chorobe. Jak zapiszemy za pomoca symboli zdarzenie, ze
jedno z rodziców jest chore na te chorobe.
zdarzenia przeciwne, symbole
zdarzenia przeciwne, symbole
Dokładnie jedno: \(\displaystyle{ (A\cap B')\cup (A'\cap B)=(A\cup B)\setminus (A\cap B)}\)
Przynajmniej jedno: \(\displaystyle{ A\cup B}\)
Oboje zdrowi: \(\displaystyle{ A'\cap B'=(A\cup B)'}\)
Przynajmniej jedno: \(\displaystyle{ A\cup B}\)
Oboje zdrowi: \(\displaystyle{ A'\cap B'=(A\cup B)'}\)
zdarzenia przeciwne, symbole
dziękuję bardzo za odpowiedź a czy jest jakieś uzasadnienie do tego przykładu dokładnie jedno? przepraszam za takie pytanie ale jestem w tym temacie kompletnym laikiem...
zdarzenia przeciwne, symbole
Uzasadnienie może stanowić definicja sumy, części wspólnej i dopełnienia zbioru w połączeniu z interpretacją słowną opisanych zdarzeń.