schemat bernoulliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
fotoimona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 lis 2011, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

schemat bernoulliego

Post autor: fotoimona »

Witam , mam do zrobienia zadanie o danej treści :

Prawdopodobieństwo co najmniej jednego pojawienia się zdarzenia A przy czterech niezależnych doświadczeniach jest równe 0,59. Jakie jest prawdopodobieństwo pojawienia się zdarzenia A przy jednym doświadczeniu, jeżeli przy każdym doświadczeniu prawdopodobieństwo to jest takie samo?

Przypuszczam, że muszę obliczyć je korzystając ze schematu Bernoulliego, ale nie umiem tego "ugryźć" bo mam zdarzenie przeciwne ...

Proszę o pomoc
kurczaczyca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 11 wrz 2012, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

schemat bernoulliego

Post autor: kurczaczyca »

Prawdopodobieństwo nie pojawienia zdarzenia A wynosi zatem \(\displaystyle{ 1 - 0,59 = 0,41}\)

-- 11 lis 2012, o 14:32 --

Ze schematu Bernoulliego mamy zatem równanie \(\displaystyle{ 0,41 = {4 \choose 0} \cdot p^0 \cdot (1-p)^{4-0}}\)-- 11 lis 2012, o 14:34 --dla \(\displaystyle{ n=4 , k=0}\) i nieznanym prawdopodobieństwie sukcesu \(\displaystyle{ p}\) w jednej próbie
fotoimona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 lis 2011, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

schemat bernoulliego

Post autor: fotoimona »

Bardzo dziękuję za pomoc !
ODPOWIEDZ