Strzelcy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Fundak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 19 lut 2007, o 10:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: się biorą dzieci?
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 4 razy

Strzelcy

Post autor: Fundak »

Nie moge załapać teych prawdopodobieństw. Takie zadanko:
Dwóch strzelców, spośród których pierwszy trafia w tarczę 60 razy, a drugi 70 razy na sto strzałów, oddaje jednoczesnie po jednym strzale do tarczy. Oblicz prawdopodobieństwo trafienia w tarczę:
a) przez dwóch strzelców
b)przez conajmniej jednego z nich.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Strzelcy

Post autor: *Kasia »

a) \(\displaystyle{ \frac{6}{10}\cdot \frac{7}{10}=\frac{42}{100}}\)
b) \(\displaystyle{ 1-\frac{4}{10}\cdot \frac{3}{10}=1-\frac{12}{100}=\frac{88}{100}}\)

W drugim korzystasz z prawdopodobieństwa odwrotnego.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Strzelcy

Post autor: ariadna »

Prawdopodob. pierwszego:0,6
drugiego:0,7
a)
\(\displaystyle{ P(A)=0,6\cdot{0,7}=0,42}\)
b)
\(\displaystyle{ P(B)=0,6\cdot{0,3}+0,7\cdot{0,4}+P(A)=0,88}\)
lub krócej:
\(\displaystyle{ P(B)=1-0,3\cdot{0,4}=0,88}\)
ODPOWIEDZ