Mam zadanie:
Rozkład wyników przeprowadzonego testu IQ jest w przybliżeniu normalny o średniej 100 i odchyleniu standardowym 10. Znajdź prawdopodobieństwo tego, że wybrana osoba uzyska wynik co najmniej 100 punktów.
Prosiłbym o podpowiedź od czego zacząć.
wynik testu IQ - rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 lis 2012, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kórnik/Poznań
- Podziękował: 1 raz
wynik testu IQ - rozkład normalny
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 12:07 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 lis 2012, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kórnik/Poznań
- Podziękował: 1 raz
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
wynik testu IQ - rozkład normalny
Rozkład normalny jest symetryczny względem średniej, więc nie wiem po co podają odchylenie standardowe.
\(\displaystyle{ P(X \ge 100)=\frac{1}{2}}\)
W innym przypadku np. \(\displaystyle{ P(X \ge 120)}\) musiałbyś dokonać tzw. standaryzacji rozkładu normalnego.
\(\displaystyle{ P(X \ge 100)=\frac{1}{2}}\)
W innym przypadku np. \(\displaystyle{ P(X \ge 120)}\) musiałbyś dokonać tzw. standaryzacji rozkładu normalnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 lis 2012, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kórnik/Poznań
- Podziękował: 1 raz