prawdopodobieństwo - skorzystaj z twierdzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
murfy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 3 lis 2012, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bełżyce
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 8 razy

prawdopodobieństwo - skorzystaj z twierdzenia

Post autor: murfy »

Twierdzenie: Jeśli \(\displaystyle{ C \subset A \cap B}\) i \(\displaystyle{ P\left( B-A\right)>0}\), to \(\displaystyle{ P\left( C|A\right)>P\left( C|A \cup B\right)}\)
Korzystając z powyższego twierdzenia wykaż bez obliczeń, że w brydżu prawdopodobieństwo zdarzenia, że gracz ma 4 asy jeśli wiemy że ma asa pik, jest większe od prawdopodobieństwa, że gracz ma 4 asy jeśli wiemy że ma co najmniej jednego asa.
ODPOWIEDZ