Z kwadratu jednostkowego wybrano losowo punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ \left( x,y\right)}\). Wyznacz funkcję:
\(\displaystyle{ g\left( a\right) = P\left[ \max\left( x, \frac{1}{3} \right) < a\right]}\)
Co będzie w przypadku, gdy \(\displaystyle{ a in left[ frac{1}{3}, 1
ight] wedge x in left[ 0, frac{1}{3}
ight)}\)?
prawdopodobieństwo geometryczne
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
prawdopodobieństwo geometryczne
Nie wiem co tu ma \(\displaystyle{ y}\) do gadania. Dla \(\displaystyle{ a > \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ g\left( a\right) = P\left[ \max\left( x, \frac{1}{3} \right) < a\right] =P(x<a)=a}\)
Dla \(\displaystyle{ a \le \frac{1}{3}}\) mamy:
\(\displaystyle{ g\left( a\right) = P\left[ \max\left( x, \frac{1}{3} \right) < a \right]=0}\).
\(\displaystyle{ g\left( a\right) = P\left[ \max\left( x, \frac{1}{3} \right) < a\right] =P(x<a)=a}\)
Dla \(\displaystyle{ a \le \frac{1}{3}}\) mamy:
\(\displaystyle{ g\left( a\right) = P\left[ \max\left( x, \frac{1}{3} \right) < a \right]=0}\).