Z pojemnika w którym znajduje się dziesięć kul ponumerowanych liczbami od 1 do 10, losujemy trzy razy po jednej kuli ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) kul o różnych numerach
b) co najmniej raz kuli z numerem 1
c) największego z otrzymanych numerów mniejszego od 5
Pomocy mam to zadanie, ale mam problem bo nie wiem jakiego użyć pojęcia (wariacje, kombinacje czy permutacje) do każdego podpunktu. Rozwiązania znalazłam, ale nie wiem z czego mam liczyć.
losowanie kul
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 38 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
losowanie kul
a) \(\displaystyle{ \frac{10 \cdot 9 \cdot 8}{10 \cdot 10 \cdot 10}}\)
b) prawdopodobieństwo, że ani razu to \(\displaystyle{ \frac{9^3}{10^{3}}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{4^3}{10^3}}\)
b) prawdopodobieństwo, że ani razu to \(\displaystyle{ \frac{9^3}{10^{3}}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{4^3}{10^3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 38 razy
losowanie kul
dzięki:)
raczej mi chodziło o nazwanie pojęć
wiem że zbiór Omega to wariacje z powtórzeniami
a podpunkty a, b, c????
raczej mi chodziło o nazwanie pojęć
wiem że zbiór Omega to wariacje z powtórzeniami
a podpunkty a, b, c????