Wartość oczekiwana i wariancja

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lennyh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 14 lis 2009, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Wartość oczekiwana i wariancja

Post autor: lennyh »

Weźmy niezależne zmienne losowe \(\displaystyle{ X, Y}\) o rozkładzie:
\(\displaystyle{ P(X=k)=P(Y=k)=pq^k}\)
\(\displaystyle{ k = 0,1,2,...}\)

Znaleźć \(\displaystyle{ E(X)}\) i \(\displaystyle{ V(X)}\).

Gdyby skorzystać bezpośrednio ze wzoru na EX, byłoby \(\displaystyle{ p\sum_{k=0}^{\infty}kq^k}\). Jak policzyć taką sumę?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Wartość oczekiwana i wariancja

Post autor: pyzol »

Lub \(\displaystyle{ pq\sum_{k=1}^{\infty}kq^{k-1}=pq\left( \sum_{k=1}^\infty q^k\right)'}\).
Poczytaj też o rozkładzie geometrycznym. Ciekawi mnie tylko co ma tam wspólnego z tym zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\).
ODPOWIEDZ