nieskończony ciąg rzutów kostką-lemat Borela-Cantelliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Studentka1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 2 cze 2012, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 3 razy

nieskończony ciąg rzutów kostką-lemat Borela-Cantelliego

Post autor: Studentka1992 »

Mam problem z takim zadaniem:

Jakie jest prawdopodobieństwo, że w nieskończonym ciągu rzutów kostką szóstka pojawi się nieskończenie wiele razy.

zaczęłam sobie oznaczać zdarzenia:

\(\displaystyle{ A_{i}}\)- w \(\displaystyle{ i}\)-tym rzucie wypadła szóstka \(\displaystyle{ i=1,2,...}\)

\(\displaystyle{ P\left( A_{i} \right)= \frac{1}{6}}\)

\(\displaystyle{ A}\)- zdarzenie polegające na tym, że szóstka pojawi się nieskończenie wiele razy

wiem, też że będę musiała wykorzystać Lemat Borela- Cantelliego
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

nieskończony ciąg rzutów kostką-lemat Borela-Cantelliego

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ A_i}\) niezależne i \(\displaystyle{ A=\limsup A_i}\), dalej \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{\infty} P(A_i)}\) jest rozbieżny, więc z lematu B-C wynika, że \(\displaystyle{ P(A)=1}\).
ODPOWIEDZ