własności prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Roudin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 2 razy

własności prawdopodobieństwa

Post autor: Roudin »

Niech \(\displaystyle{ P(A')= \frac{9}{20}, \ P(B)= \frac{4}{5}, P(A\cap B)= \frac{1}{2}}\) Oblicz \(\displaystyle{ P(A\cup B')=?}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2012, o 17:59 przez Roudin, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

własności prawdopodobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

wzór na to masz. Jaki?
Roudin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 2 razy

własności prawdopodobieństwa

Post autor: Roudin »

Małą poprawkę dałem
No wiem, że
\(\displaystyle{ 1-P(A)=P(A')}\)
\(\displaystyle{ 1-P(B)=P(B')}\)
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\)
nie wiem skąd wziąć te
\(\displaystyle{ P(A\cup B')}\)
miodzio1988

własności prawdopodobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

Roudin pisze:Niech \(\displaystyle{ P(A')= \frac{9}{20}}\) /quote]

ehem
ODPOWIEDZ