qwert16 pisze:
Dany jest zbiór X={1,2,3,.....,n}, gdzie n>2.
a) Ze zbioru X losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby.
Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwsza z wylosowanych liczb jest większa od drugiej.
b) Zbiór X dzielimy na dwa niepuste podzbiory. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że 1 i n będą w tym samym podzbiorze.
Dwa zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 18 kwie 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 1 raz
Dwa zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Dwa zadania
Wskazówka:
2)
Wszystkich możliwych podziałów na dwa niepuste podzbiory jest \(\displaystyle{ |\Omega|=2^n-2}\)
Teraz oblicz ile jest możliwych podziałów na dwa niepuste podzbiory zbioru \(\displaystyle{ X_{1}=\left\{ 2,3,...,n-1\right\}}\) - wówczas te dwa elementy możesz dodać do każdego z nich, natomiast dla takiego podziału, że jest jeden zbiór pusty te dwa elementy możesz dodać właśnie do tego pustego zbioru.
(*) oczywiście ta wskazówka dotyczy wariantu, że te dwa podzbiory są rozróżnialne. Jeżeli zbiory są nierozróżnialne, to odpowiednie moce zbiorów będą o połowę mniejsze co jednak nie zmieni p-stwa.
2)
Wszystkich możliwych podziałów na dwa niepuste podzbiory jest \(\displaystyle{ |\Omega|=2^n-2}\)
Teraz oblicz ile jest możliwych podziałów na dwa niepuste podzbiory zbioru \(\displaystyle{ X_{1}=\left\{ 2,3,...,n-1\right\}}\) - wówczas te dwa elementy możesz dodać do każdego z nich, natomiast dla takiego podziału, że jest jeden zbiór pusty te dwa elementy możesz dodać właśnie do tego pustego zbioru.
(*) oczywiście ta wskazówka dotyczy wariantu, że te dwa podzbiory są rozróżnialne. Jeżeli zbiory są nierozróżnialne, to odpowiednie moce zbiorów będą o połowę mniejsze co jednak nie zmieni p-stwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 137
- Rejestracja: 18 kwie 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 1 raz
Dwa zadania
2)
Wszystkich możliwych podziałów na dwa niepuste podzbiory jest \(\displaystyle{ |\Omega|=2^n-2}\)
Czyli traktujemy że \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ n}\) jako całość wtedy będzie elementów \(\displaystyle{ n-1}\)
i mamy wtedy \(\displaystyle{ |A|=2^{n-1}-2}\). Chyba to jest dobrze?
Ile by wynosiła moc zbioru \(\displaystyle{ A}\) gdyby w zadaniu było pytanie,
że liczby \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ n}\) wystąpią w różnych podzbiorach?
Wszystkich możliwych podziałów na dwa niepuste podzbiory jest \(\displaystyle{ |\Omega|=2^n-2}\)
Czyli traktujemy że \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ n}\) jako całość wtedy będzie elementów \(\displaystyle{ n-1}\)
i mamy wtedy \(\displaystyle{ |A|=2^{n-1}-2}\). Chyba to jest dobrze?
Ile by wynosiła moc zbioru \(\displaystyle{ A}\) gdyby w zadaniu było pytanie,
że liczby \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ n}\) wystąpią w różnych podzbiorach?
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 10:27 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Dwa zadania
Pierwsze jest OK.
Gdyby te elementy miały być w różnych zbiorach to wtedy musimy podzielić pozostałe elementy na dwa dowolne podzbiory (mogą też być podzbiory puste) i dodać po jednym elemencie do każdego z podzbiorów (na dwa sposoby).
Można też to zrobić korzystając ze zdarzenia przeciwnego, czyli \(\displaystyle{ |\Omega|-|A|}\)
Gdyby te elementy miały być w różnych zbiorach to wtedy musimy podzielić pozostałe elementy na dwa dowolne podzbiory (mogą też być podzbiory puste) i dodać po jednym elemencie do każdego z podzbiorów (na dwa sposoby).
Można też to zrobić korzystając ze zdarzenia przeciwnego, czyli \(\displaystyle{ |\Omega|-|A|}\)