wierzchołki sześcianu
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
wierzchołki sześcianu
spośród wszystkich wierzchołków sześcianu losujemy trzy różne. Jakie jest prawdopodobieństwo że będą one wierzchołkami trójkąta równobocznego??
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
wierzchołki sześcianu
Mamy 8 wierzchołków. Od każdego odchodzą trzy krawędzie, których końce tworzą trójkąt równoboczny. Można więc utworzyć tyle tych trójkątów, le jest wierzchołków (8). Prawdopodobieństwo wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{8}{{8\choose3}}=\frac{1}{7}}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{{8\choose3}}=\frac{1}{7}}\)