Spośród rodzących się bliźniaków 32% to dwaj
chłopcy, a 28% to dwie dziewczynki. Znajdź warunkowe
prawdopodobieństwo P, ze w rodzinie mającej bliźniaki
dwójka dzieci to chłopcy, jeśli wiadomo, ze wśród dzieci
jest jeden chłopak.
warunkowe prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 3 sty 2010, o 12:56
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
warunkowe prawdopodobieństwo
C - chłopcy
D - dziewczynki
M - mieszane
A - przynajmniej jeden chłopiec
\(\displaystyle{ P\left( C\right) =32 \% \\
P\left( D\right) =28 \% \\
P\left( M\right) =100 \% -32 \% -28 \% =50 \% \\
P\left( A\right) =32 \% +50 \% =82 \% \\
P\left( C|A\right) = \frac{P\left( C \cap A\right) }{P\left( A\right) } = \frac{P\left( C\right) }{P\left( A\right) }=64 \%}\)
Myślę, że tak to ma być.
D - dziewczynki
M - mieszane
A - przynajmniej jeden chłopiec
\(\displaystyle{ P\left( C\right) =32 \% \\
P\left( D\right) =28 \% \\
P\left( M\right) =100 \% -32 \% -28 \% =50 \% \\
P\left( A\right) =32 \% +50 \% =82 \% \\
P\left( C|A\right) = \frac{P\left( C \cap A\right) }{P\left( A\right) } = \frac{P\left( C\right) }{P\left( A\right) }=64 \%}\)
Myślę, że tak to ma być.