1. Spośród wszystkich liczb dwucyfrowych wylosowano jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że kwadrat wylosowanej liczby kończy się cyfrą9.
2. W biegu na 100m bierze udział 8 zawodników. Prawdopodobieństwo, że zwycięży zawodnik A wynosi 1/4, że zwycięży zawodnik B wynosi 1/3. Jakie jest prawdopodobieństwo, że bieg wygra zawodnik A lub B?
3. Ze słowa TRAKTRYSA wybieramy losowo 2 litery. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą to obie litery A?
3 zadania z prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
3 zadania z prawdopodobieństwa
AD.1
Wszystkich zdarzeń: 90
Zdarzeń sprzyjających: 18 (liczba musi się kończyć na 3 lub 7)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{18}{90}=\frac{1}{5}}\)
AD.2
Zakładamy brak remisu.
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=0}\), to jest oczywiste.
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)=\frac{1}{4}+\frac{1}{3}=\frac{7}{12}}\)
AD.3
\(\displaystyle{ \frac{C^2_2}{C^2_9}=\frac{1}{36}}\)
Wszystkich zdarzeń: 90
Zdarzeń sprzyjających: 18 (liczba musi się kończyć na 3 lub 7)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{18}{90}=\frac{1}{5}}\)
AD.2
Zakładamy brak remisu.
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=0}\), to jest oczywiste.
\(\displaystyle{ P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)=\frac{1}{4}+\frac{1}{3}=\frac{7}{12}}\)
AD.3
\(\displaystyle{ \frac{C^2_2}{C^2_9}=\frac{1}{36}}\)