W urnie znajduje się pewna liczba kul

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
somepolish
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 3 lis 2012, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 11 razy

W urnie znajduje się pewna liczba kul

Post autor: somepolish »

W urnie znajduję się pewna liczba kul, wśród których są 4 kule białe. Losujemy kolejno 2 razy po jednej kuli za każdym razem zatrzymując wylosowaną kulę. Ile powinno być wszystkich kul w urnie aby prawdopodobieństwo wylosowania 2 razy kuli białej było większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ?
Proszę o pomoc
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

W urnie znajduje się pewna liczba kul

Post autor: 777Lolek »

\(\displaystyle{ |\Omega| = n(n-1)}\) gdzie \(\displaystyle{ n}\) - liczba wszystkich kul w urnie.

\(\displaystyle{ |A| = 4\cdot 3}\)

\(\displaystyle{ P(A) > \frac{1}{2}}\)
somepolish
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 3 lis 2012, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 11 razy

W urnie znajduje się pewna liczba kul

Post autor: somepolish »

Nie bardzo rozumiem możesz to rozwiązać ?
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

W urnie znajduje się pewna liczba kul

Post autor: 777Lolek »

\(\displaystyle{ P(A) = \frac{|A|}{|\Omega|} > \frac{1}{2}}\) Spróbuj sam. Proste.
ODPOWIEDZ