Dane są dwa pojemniki .W pierwszym są 4 kule białe i 3 czarne,w drugim 3 białe i 5 czarnych.Rzucamy symetryczną kostką do gry.Jeżeli otrzymamy ściankę z jednym oczkiem ,to losujemy dwie kule z pierwszego pojemnika, w przeciwnym przypadku losujemy dwie kule z drugiego pojemnika .Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania kul różnokolorowych.
Proszę o pomoc nie mam pojęcia jak to zrobić
Dane sa dwa pojemniki .W pierwszym są 4 kule białe i 3 czarn
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 11 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Dane sa dwa pojemniki .W pierwszym są 4 kule białe i 3 czarn
To można zrobić nawet drzewkiem
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot \left(\frac{4}{7}\cdot \frac{3}{6} + \frac{3}{7}\cdot \frac{2}{6}\right) + \frac{5}{6}\left(\frac{3}{8}\cdot \frac{2}{7} + \frac{5}{8}\cdot \frac{4}{7}\right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot \left(\frac{4}{7}\cdot \frac{3}{6} + \frac{3}{7}\cdot \frac{2}{6}\right) + \frac{5}{6}\left(\frac{3}{8}\cdot \frac{2}{7} + \frac{5}{8}\cdot \frac{4}{7}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 11 razy
Dane sa dwa pojemniki .W pierwszym są 4 kule białe i 3 czarn
Chyba jest błąd ponieważ odpowiedź do tego zadania jest \(\displaystyle{ \frac{91}{168}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Dane sa dwa pojemniki .W pierwszym są 4 kule białe i 3 czarn
Racja. Policzyłem prawdopodobieństwo wylosowania kul jednokolorowych, przez pomyłkę. Wystarczy odjąć od \(\displaystyle{ 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 3 lis 2012, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 11 razy