Wartość oczekiwana procesu stochastycznego,

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Hatcher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 1 maja 2008, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 14 razy

Wartość oczekiwana procesu stochastycznego,

Post autor: Hatcher »

Zad.
Dany jest proces: \(\displaystyle{ Y_t= \sum\limits^{N_t}_{i=1}{X_i}, \ t \geqslant 0}\) gdzie \(\displaystyle{ \{ N_t \}}\) jest procesem Poissona z intensywnością \(\displaystyle{ \lambda}\), a \(\displaystyle{ \{ X_i \}}\) jest ciągiem niezależnych zmiennych losowych o tym samym rozkładzie. Wyznaczyć \(\displaystyle{ E(Y_t)}\).

\(\displaystyle{ E(Y_t)=E(E(Y_t | N_t))=E(E( \sum\limits^{N_t}_{i=1}{X_i} |N_t))=E(E (\sum\limits^{m}_{i=1}{X_i} |_{m=N_t}))=E((mE(X_i)|_{m=N_t})=E(N_t \cdot E(X_i))=E(N_t) \cdot E(X_i)= \lambda t E(X_i)}\).



Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie takiego zadania:
Dane są dwa niezależne procesy Poissona \(\displaystyle{ (N_t,N_t')}\). Pokazać że \(\displaystyle{ N_t + N_t'}\) jest procesem Poissona.

Można tutaj pokazać, że jest procesem Poissona poprzez funkcje charakterystyczną jak ma to miejsce w przypadku niezależnych zmiennych losowych np. o rozkładzie Poissona.

Bardzo proszę o sprawdzenie i pomoc w tym drugim zadaniu.
ODPOWIEDZ