Mam następujące zadanie:
Pokazać, że:
a) Funkcję rozkładu prawdopodobieństwa dla rozkładu hipergeometrycznego z parametrami (N,M,n) dla \(\displaystyle{ N,M \rightarrow \infty}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{N}{M} \rightarrow p}\) można przybliżyć za pomocą funkcji rozkładu prawdopodobieństwa dla rozkładu dwumianowego z parametrami (n,p).
b) Funkcję rozkładu prawdopodobieństwa dla rozkładu hipergeometrycznego z parametrami (N,M,n) dla \(\displaystyle{ N,M,n \rightarrow \infty}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{Mn}{N} \rightarrow \lambda > 0}\) można przybliżyć za pomocą funkcji rozkładu prawdopodobieństwa dla rozkładu Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda}\).
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Zależność między rozkładem hipergeometrycznym i dwumianowym
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Heidelberg