to znowu ja ponizej zamieszczam kolejne zadanie.bardzo prosze o pelne rozwiazanie bo jestem zielona.
Ze zbiorow \(\displaystyle{ X=\{-4,-3,-2,-1,1,2,3,4\}}\) i \(\displaystyle{ Y=\{-2,-1,1,2,3,4,5\}}\) losujemy po jednej liczbie.
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
A-iloczyn wylosowanych liczb jest dodatni
B-obie wylosowane liczby sa parzyste
Wyznacz prawdopodobienstwo sumy zdarzen A i B.
[/latex] a nie [ ex] Calasilyar
Ze zbiorów losujemy po jednej liczbie
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 lis 2006, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecinek
- Podziękował: 13 razy
Ze zbiorów losujemy po jednej liczbie
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, o 09:43 przez justyna216, łącznie zmieniany 2 razy.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Ze zbiorów losujemy po jednej liczbie
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{4\cdot{5}+4\cdot{2}}{8\cdot{7}}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{4\cdot{3}}{8\cdot{7}}=\frac{3}{14}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{4\cdot{3}}{8\cdot{7}}=\frac{3}{14}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 lis 2006, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecinek
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 lis 2006, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecinek
- Podziękował: 13 razy