Czy funkcja \(\displaystyle{ \frac{1}{1+\sin^{2}t}}\) jest funkcją charakterystyczną pewnego rozkładu?
Wiem, że
1) odpowiedź brzmi - tak
2) trzeba przedstawić tę funkcję jako kombinację wypukłą funkcji charakterystycznych (taka kombinacja to też funkcja charakterystyczna)
3) należy w 2) jakoś wykorzystać funkcję \(\displaystyle{ \frac{1}{2-e^{it}}}\), która również jest funkcją charakterystyczną
Byłabym wdzięczna za pomoc.
Czy podana funkcja jest funkcją charakterystyczną rozkładu?
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 13 lis 2010, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Czy podana funkcja jest funkcją charakterystyczną rozkładu?
Ostatnio zmieniony 1 lis 2012, o 11:56 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.