Zależnośći Prawdopodobieństw 2ch zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
darthachill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 lis 2010, o 13:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sczczc
Podziękował: 5 razy

Zależnośći Prawdopodobieństw 2ch zdarzeń

Post autor: darthachill »

Witam, mam takie proste zadanie, proszę was o powiedzenie mi czy dobrze je zrobiłem, oraz jak rozwiązać ostatni przykład, bo nie ma pomysłu z góry dzięki za wasze poświęcenie

Rozpatrzmy ilość wody \(\displaystyle{ (dm^3) j}\)aką może mieć do przeprowazenia betonowy przepust. Obserwacje pozwalają przyjąć


P(A)- Prawdopodobieńswo że ilość wody ( na sekundę) przyjmie wartość przedziału (125, 200) wynosi 06,
P(B)- Prawdopodobieńswo że ilość wody ( na sekundę) przyjmie wartość przedziału (200, 300) wynosi 0,7 a\(\displaystyle{ P(A \cup B)=0,8}\)
Obliczyć prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(\vec{A})}\), \(\displaystyle{ P(\vec{B}), P(A)(B), P(\vec{A})(\vec{B}), P(B )(\vec{A}), P(B \cup \vec{A})}\)

Wektory nad A i B to (nie A, nie B), nie wiedziałem jak zapisać negację Latexem.
\(\displaystyle{ P(\vec{A})=1-0,6=0,4 \\
P(\vec{B})= 1-0,7=0,3\\
P(A)(B)=0,6*0,7=0,42\\
P(\vec{A})(\vec{B})=0,3*0,4=0,12\\
P(B)( \vec{A})=0,7*0,4=0,28\\
P(B \cup \vec{A})= Tego nie wiem.}\)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, o 19:22 przez darthachill, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Zależnośći Prawdopodobieństw 2ch zdarzeń

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ P(AB)}\)
jak definiujesz takie cudo?
darthachill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 lis 2010, o 13:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sczczc
Podziękował: 5 razy

Zależnośći Prawdopodobieństw 2ch zdarzeń

Post autor: darthachill »

też mnie ten zapis trochę zdziwił. Osobiście zapisałbym \(\displaystyle{ P(A)P(B)}\), no ale cóz tak mam w zadaniu, co najśmieszniejsze. chyba chodziło o ten zapis \(\displaystyle{ P(A)P(B)}\)?

Tak mi się wydaje, że jednak źle zrobiłem powyższe zadanie, bo te przedziały powielają, mają część wspólną.
miodzio1988

Zależnośći Prawdopodobieństw 2ch zdarzeń

Post autor: miodzio1988 »

Może iloczyn dwóch zdarzeń? Bo to trzeba zdefiniować inaczej nie ma co sprawdzac
darthachill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 3 lis 2010, o 13:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sczczc
Podziękował: 5 razy

Zależnośći Prawdopodobieństw 2ch zdarzeń

Post autor: darthachill »

Poprawiłem na iloczyn 2ch zdarzeń. Co natomiast z obliczeniami moimi ?
ODPOWIEDZ