Z kwadratu jednostkowego wybrano losowo punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ \left( x,y\right)}\). Wyznacz funkcję:
\(\displaystyle{ g\left( a\right) = P\left[ max\left( x, \frac{1}{3} \right) < a\right]}\)
wyznacz funkcję
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
wyznacz funkcję
Chodzi tu o prawdopodobieństwo geometryczne. Zrób rysunek i rozważ przypadki:
Edit:
\(\displaystyle{ a \le \frac{1}{3} \\ \\
a>1\\ \\
a \in \left( \frac{1}{3},1 \right]}\).
Edit:
\(\displaystyle{ a \le \frac{1}{3} \\ \\
a>1\\ \\
a \in \left( \frac{1}{3},1 \right]}\).
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, o 16:40 przez kropka+, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 179
- Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 3 razy
wyznacz funkcję
\(\displaystyle{ g\left( a\right)=0, dla \quad a \le 0}\)
\(\displaystyle{ g(\left a\right) =1, dla \quad a \ge \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ g\left( a\right)= \frac{1}{3} , dla \quad a \in \left( 0, \frac{1}{3} \right)}\)
Tak będzie?
\(\displaystyle{ g(\left a\right) =1, dla \quad a \ge \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ g\left( a\right)= \frac{1}{3} , dla \quad a \in \left( 0, \frac{1}{3} \right)}\)
Tak będzie?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
wyznacz funkcję
Nie. Ja też poprzednio źle napisałam przedziały. Według mnie powinno być:
\(\displaystyle{ a \le \frac{1}{3} \Rightarrow g(a)=0\\ \\
a>1 \Rightarrow g(a)=1\\ \\
a \in \left( \frac{1}{3},1 \right] \Rightarrow g(a)= a}\)
\(\displaystyle{ a \le \frac{1}{3} \Rightarrow g(a)=0\\ \\
a>1 \Rightarrow g(a)=1\\ \\
a \in \left( \frac{1}{3},1 \right] \Rightarrow g(a)= a}\)