Spośród 20 spółek inwestor kupił na giełdzie akcje 8. W następnym dniu kurs 14 spółek wzrósł, a pozostałych 6 zmalał.
a) oblicz prawdopodobieństwo, ze wśród zakupionych przez inwestora akcji ośmiu firm, kurs akcji co najmniej siedmiu spółek wzrósł.
b) ile wynosi wartość oczekiwana i odchylenie standardowe liczby spółek, wśród zakupionych przez inwestora, które zanotowały wzrost kursu?
N=20
M=14
n=8
z=7
W klasie jest 20 osób przy czym dziewczyn jest o 6 więcej niż chłopców. nauczyciel wybiera losowo do od odpowiedzi cztery osoby , przy czym osoba raz wybrana nie jest pytana ponownie. oblicz prawdopodobieństwo, ze nauczyciel wybierze :
a) samych chłopców
b) tyle samo dziewcząt co chłopców
czy to jest ten rozkład?
rozkład hipergeometryczny
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 20 kwie 2010, o 15:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sandomierz
- Podziękował: 22 razy
rozkład hipergeometryczny
no a mógłbyś powiedzieć jak te dane zaznaczyć? bo nie wiem za bardzo jak i w tym pierwszym wychodza mi głupoty
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
rozkład hipergeometryczny
W pierwszym:
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie liczbą tych zakupionych spółek, których akcje wzrosły.
Wtedy \(\displaystyle{ P(X=k) = \frac{{14\choose k} {6 \choose 8-k}}{{20 \choose 8}}}\), czyli mamy rozkład hipergeometryczny z parametrami \(\displaystyle{ 20, 8, 0.7}\), no to wiadomo, że taki rozkład ma średnią \(\displaystyle{ EX = 8 \cdot 0.7 = 5.6}\) i wariancję \(\displaystyle{ \sigma^2 = 8 \cdot 0.7 \cdot 0.3 \cdot \frac{12}{19}}\).
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie liczbą tych zakupionych spółek, których akcje wzrosły.
Wtedy \(\displaystyle{ P(X=k) = \frac{{14\choose k} {6 \choose 8-k}}{{20 \choose 8}}}\), czyli mamy rozkład hipergeometryczny z parametrami \(\displaystyle{ 20, 8, 0.7}\), no to wiadomo, że taki rozkład ma średnią \(\displaystyle{ EX = 8 \cdot 0.7 = 5.6}\) i wariancję \(\displaystyle{ \sigma^2 = 8 \cdot 0.7 \cdot 0.3 \cdot \frac{12}{19}}\).