wybór liczb z przedziału

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

wybór liczb z przedziału

Post autor: KasienkaG »

Czy ktoś mógłby mi pomóc z rozwiązaniem poniższego zadania:
Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6,7,8,9 \right\}}\) wybieramy losowo jednocześnie trzy liczby.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) polegającego na tym, że wsród wylosowanych liczb będą dokładnie dwie liczby parzyste oraz dokładnie jedna podzielna przez \(\displaystyle{ 3}\).

próbowałam to rozwiązać nie biorąc pod uwagę kolejności losowania.
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|= {9 \choose 3}}\) oraz
\(\displaystyle{ \left| A\right|=\left| A_1\right|+\left| A_2\right|}\) gdzie
\(\displaystyle{ A_1}\) - zdarzenie polegające na wylosowaniu \(\displaystyle{ 6}\)
\(\displaystyle{ A_2}\) - zdarzenie polegające na nie wlosowaniu \(\displaystyle{ 6}\)
zatem \(\displaystyle{ \left| A_1\right|=1 \cdot 3 \cdot 1=3}\)
\(\displaystyle{ \left| A_2\right|=3 \cdot 2 \cdot 2=12}\), ale otrzymuję niepoprawny wynik. Nie wiem gdzie robię błąd...

Wynik do zadania to \(\displaystyle{ 1/4}\).
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, o 15:33 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

wybór liczb z przedziału

Post autor: Pancernik »

Losujemy szóstkę (podzielna przez 3 i jest parzysta), czyli jeszcze jedną parzystą losujemy z trzech pozostałych i trzecią uzupełniającą, tj. 1, 5 lub 7.

\(\displaystyle{ \left| A_1\right|={1\choose 1}\cdot{3\choose 1}\cdot{3\choose 1}=1\cdot3\cdot3=9\\
\left| A\right|=9+12=21\\
P\left( A\right) = \frac{21}{84}= \frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ