Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
Niech \(\displaystyle{ X_1,X_2,...,X_n}\) będzie próbą z rozkładu wykładniczego z parametrem \(\displaystyle{ \lambda= 7}\).
Znajdź rozkład statystyki \(\displaystyle{ T_2(X_1,X_2,...,X_n) = X_1 + X_2}\) oraz uogólnij rozumowanie i podaj rozkład \(\displaystyle{ T_n(X_1,X_2, ...,X_n) = X_1 + X_2 + ... + X_n}\)
Z pierwszą częścią jakoś sobie radzę, tzn. znajduję gęstość takiego rozkładu:
\(\displaystyle{ P(T_2 = k) = P(X_1+X_2 = k ) = P(X_1 = n, X_2= k-n) = P(X_1=n)P(X_2 = k-n) = \lambda e^{-\lambda n} \lambda e^{-\lambda(k-n)} = \lambda^2 e^{ - \lambda k}}\)
Strzelam, że ogólnie \(\displaystyle{ P(T_n = k) = \lambda ^n e^{-\lambda k}}\) ale nie mam co do tego pewnośc, a nawet jeśli jest ok to nie wiem jak to udowodnic.
Znajdź rozkład statystyki \(\displaystyle{ T_2(X_1,X_2,...,X_n) = X_1 + X_2}\) oraz uogólnij rozumowanie i podaj rozkład \(\displaystyle{ T_n(X_1,X_2, ...,X_n) = X_1 + X_2 + ... + X_n}\)
Z pierwszą częścią jakoś sobie radzę, tzn. znajduję gęstość takiego rozkładu:
\(\displaystyle{ P(T_2 = k) = P(X_1+X_2 = k ) = P(X_1 = n, X_2= k-n) = P(X_1=n)P(X_2 = k-n) = \lambda e^{-\lambda n} \lambda e^{-\lambda(k-n)} = \lambda^2 e^{ - \lambda k}}\)
Strzelam, że ogólnie \(\displaystyle{ P(T_n = k) = \lambda ^n e^{-\lambda k}}\) ale nie mam co do tego pewnośc, a nawet jeśli jest ok to nie wiem jak to udowodnic.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, o 11:35 przez MakCis, łącznie zmieniany 1 raz.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
Rozumiem, że próba to tzw próba prosta czyli zmienne są niezależne i o tym samym rozkładzie.
Wtedy statystyka \(\displaystyle{ T_2}\) jest sumą niezależnych zmiennych losowych czyli możesz wyznaczyć jej rozkład za pomocą splotu.
Twoje rozwiązanie jest niedobre.
Wtedy statystyka \(\displaystyle{ T_2}\) jest sumą niezależnych zmiennych losowych czyli możesz wyznaczyć jej rozkład za pomocą splotu.
Twoje rozwiązanie jest niedobre.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
Dlaczego jest niedobre?-- 27 października 2012, 11:51 --Jak robię splotem to dochodzę do tego że dla zmiennej losowej \(\displaystyle{ X_1 + X_2}\):
\(\displaystyle{ f(t) = \lambda^2 e^{- \lambda t} \int_0^{\infty} dx}\). Więc też jest chyba coś nie tak...
\(\displaystyle{ f(t) = \lambda^2 e^{- \lambda t} \int_0^{\infty} dx}\). Więc też jest chyba coś nie tak...
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
U Ciebie wygląda tak jakbyś rozkład \(\displaystyle{ T_2}\) traktował jako dyskretny, a tak nie można bo wiadomo, że on będzie ciągły i \(\displaystyle{ P(T_2=x)=0.}\)MakCis pisze:Dlaczego jest niedobre?
Pokaż jak liczysz splot, weź pod uwagę indykatory w gęstościach bo one mają różne argumenty.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
Zapewne mam błąd z tymi indykatorami. Liczę to dla funkcji gęstości \(\displaystyle{ f_1(x)=f_2(x) = \lambda e^{-\lambda x}}\) dla\(\displaystyle{ x in [0, infty)}\) czyli:
\(\displaystyle{ f(t) = (f_1 * f_2) (x) = \int_0^{ \infty} f_1(x)f_2(t-x) dx}\) co prowadzi właśnie do powyższego wyniku
\(\displaystyle{ f(t) = (f_1 * f_2) (x) = \int_0^{ \infty} f_1(x)f_2(t-x) dx}\) co prowadzi właśnie do powyższego wyniku
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
Źle piszesz splot. powinno być
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{ \infty} f_1(x)f_2(t-x) dx}\)
i teraz wstawiasz \(\displaystyle{ f_1(x)=1_{[0,infty)}(x)lambda e^{-lambda x}, f_2(t-x)=1_{[0,infty)}(t-x)lambda e^{-lambda (t-x)}.}\)
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{ \infty} f_1(x)f_2(t-x) dx}\)
i teraz wstawiasz \(\displaystyle{ f_1(x)=1_{[0,infty)}(x)lambda e^{-lambda x}, f_2(t-x)=1_{[0,infty)}(t-x)lambda e^{-lambda (t-x)}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
Pierwszy indykator jest równy \(\displaystyle{ 1}\) gdy \(\displaystyle{ x>0}\) zaś drugi gdy \(\displaystyle{ x \le t}\) zatem całkujemy w granicach od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ t}\) ?
Jeśli to będzie ok to dostaję już poprawny wynik. Mam jeszcze pytanie, co zrobić gdybyśmy chcieli policzyć rozkład \(\displaystyle{ X_1 + X_2 + ... + X_n}\)?
\(\displaystyle{ X_1 + X_2}\) już mam, zatem mogę policzyć \(\displaystyle{ (X_1 + X_2) + X_3}\) itd. aż do momentu gdy zobaczę regułę jak powstają takie rozkłady i potem ewentualnie dowód indukcyjny?
Czy jest może jakiś szybszy sposób?-- 27 października 2012, 13:57 --Robiąc to powyższą metodą otrzymałem, że
\(\displaystyle{ f_{X_1+...+X_n}(x) = \lambda^n e^{- \lambda x} \frac{x^{n-1}}{(n-1)!}}\)
ale jest to jednak dość żmudne i pracochłonne. Poza tym, nie zawsze mogę mieć pewność, że uda mi się odgadnąć postać rozkładu dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\) mając kilka pierwszych (jak to już mam to potem dowód indukcyjny nie jest żadnym problemem).
Czy jest zatem jeszcze jakaś inna metoda na takie ogólne sumy rozkładów?
Jeśli to będzie ok to dostaję już poprawny wynik. Mam jeszcze pytanie, co zrobić gdybyśmy chcieli policzyć rozkład \(\displaystyle{ X_1 + X_2 + ... + X_n}\)?
\(\displaystyle{ X_1 + X_2}\) już mam, zatem mogę policzyć \(\displaystyle{ (X_1 + X_2) + X_3}\) itd. aż do momentu gdy zobaczę regułę jak powstają takie rozkłady i potem ewentualnie dowód indukcyjny?
Czy jest może jakiś szybszy sposób?-- 27 października 2012, 13:57 --Robiąc to powyższą metodą otrzymałem, że
\(\displaystyle{ f_{X_1+...+X_n}(x) = \lambda^n e^{- \lambda x} \frac{x^{n-1}}{(n-1)!}}\)
ale jest to jednak dość żmudne i pracochłonne. Poza tym, nie zawsze mogę mieć pewność, że uda mi się odgadnąć postać rozkładu dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\) mając kilka pierwszych (jak to już mam to potem dowód indukcyjny nie jest żadnym problemem).
Czy jest zatem jeszcze jakaś inna metoda na takie ogólne sumy rozkładów?
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
Dobrze, i pamiętaj że dla \(\displaystyle{ t<0}\) całka będzie zerem.MakCis pisze:Pierwszy indykator jest równy \(\displaystyle{ 1}\) gdy \(\displaystyle{ x>0}\) zaś drugi gdy \(\displaystyle{ x \le t}\) zatem całkujemy w granicach od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ t}\) ?
Gęstość wyszła prawidłowa, jest to tzw rozkład Erlanga.
Szybsza metoda jest np przez funkcje charakterystyczne rozkładu wtedy dla niezależnych \(\displaystyle{ X_1,\ldots ,X_n}\) mamy
\(\displaystyle{ \varphi_{X_1+\ldots+X_n}=\varphi_{X_1}\cdot\ldots\cdot\varphi_{X_n},}\)
jest szybsza jeżeli wie się jak wygląda funkcja charakterystyczna danego rozkładu.
Tak samo z funkcją tworzącą momenty.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, o 16:03 przez fon_nojman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
Ok dzięki wielkie za pomoc.
Słyszałem też o tej metodzie z funkcjami charakterystycznymi i funkcjami tworzącymi momenty. Możesz mi powiedzieć czym te dwie metody się różnią oraz czy istnieją sposoby wyznaczania takich funkcji? Co one w ogóle opisują?-- 27 października 2012, 14:59 --W ogóle to jak z tych funkcji odczytać rozkład naszej zmiennej losowej? Np. załóżmy, że znamy \(\displaystyle{ \varphi_{X_1+\ldots+X_n}=\varphi_{X_1}\cdot\ldots\cdot\varphi_{X_1}}\) i jak stąd wyznaczyć rozkład tej sumy zmiennych losowych?
Słyszałem też o tej metodzie z funkcjami charakterystycznymi i funkcjami tworzącymi momenty. Możesz mi powiedzieć czym te dwie metody się różnią oraz czy istnieją sposoby wyznaczania takich funkcji? Co one w ogóle opisują?-- 27 października 2012, 14:59 --W ogóle to jak z tych funkcji odczytać rozkład naszej zmiennej losowej? Np. załóżmy, że znamy \(\displaystyle{ \varphi_{X_1+\ldots+X_n}=\varphi_{X_1}\cdot\ldots\cdot\varphi_{X_1}}\) i jak stąd wyznaczyć rozkład tej sumy zmiennych losowych?
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
Definicje funkcji charakterystycznej i tworzącej momenty masz tutaj:,
Problem jest taki, że często wyliczenie takiej funkcji nie jest proste.
Np dla funkcji charakterystycznej \(\displaystyle{ \varphi}\), jeżeli już wyznaczymy poszczególne funkcje \(\displaystyle{ \varphi_{X_1},\ldots,\varphi_{X_n}}\) to jest taka własność, że dla niezależnych zmiennych losowych zachodzi właśnie to co podałem wcześniej \(\displaystyle{ \varphi_{X_1+\ldots+X_n}=\varphi_{X_1}\cdot\ldots\cdot\varphi_{X_n}}\) czyli mamy funkcje charakterystyczną sumy zmiennych. Jest takie twierdzenie (niebanalne) że funkcja charakterystyczna jednoznacznie wyznacza rozkład, czyli jeżeli ją mamy to wiemy jaki jest rozkład danej zmiennej. Podobnie jest dla funkcji tworzącej momenty.
Więcej info znajdziesz w książkach od Rachunku (Teorii) Prawdopodobieństwa np Jakubowskiego, Sztencla.
Problem jest taki, że często wyliczenie takiej funkcji nie jest proste.
Np dla funkcji charakterystycznej \(\displaystyle{ \varphi}\), jeżeli już wyznaczymy poszczególne funkcje \(\displaystyle{ \varphi_{X_1},\ldots,\varphi_{X_n}}\) to jest taka własność, że dla niezależnych zmiennych losowych zachodzi właśnie to co podałem wcześniej \(\displaystyle{ \varphi_{X_1+\ldots+X_n}=\varphi_{X_1}\cdot\ldots\cdot\varphi_{X_n}}\) czyli mamy funkcje charakterystyczną sumy zmiennych. Jest takie twierdzenie (niebanalne) że funkcja charakterystyczna jednoznacznie wyznacza rozkład, czyli jeżeli ją mamy to wiemy jaki jest rozkład danej zmiennej. Podobnie jest dla funkcji tworzącej momenty.
Więcej info znajdziesz w książkach od Rachunku (Teorii) Prawdopodobieństwa np Jakubowskiego, Sztencla.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
No właśnie, jak już mamy tą funkcje \(\displaystyle{ \varphi_{X_1+\ldots+X_n}}\) to jak z niej odczytać rozkład? W internecie coś nic nie mogę znaleźć. Wiem, że możemy bez problemu znaleźć wartość oczekiwaną i wariancję, ale to chyba jeszcze nie wyznacza rozkładu jednoznacznie. Chyba, że to również nie jest banalne, to gdzieś doczytam.fon_nojman pisze: Jest takie twierdzenie (niebanalne) że funkcja charakterystyczna jednoznacznie wyznacza rozkład, czyli jeżeli ją mamy to wiemy jaki jest rozkład danej zmiennej. Podobnie jest dla funkcji tworzącej momenty.
Przed chwilą znalazłem, że gęstość możemy wyliczyć jako \(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{2 \pi} \int_{\mathbb{R}} e^{-itx} \varphi(t) dt}\). Kojarzysz coś takiego? Mam nadzieję, że to źródło nie kłamie .
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
Ten wzór jest prawdziwy, oczywiście można z niego korzystać jeżeli chcesz mieć gęstość.
Swoją jeżeli mamy wszystkie momenty to kojarzę, że one tez wyznaczają jednoznacznie rozkład przy jakimś dodatkowym warunku ale więcej niestety nie pamiętam.
Swoją jeżeli mamy wszystkie momenty to kojarzę, że one tez wyznaczają jednoznacznie rozkład przy jakimś dodatkowym warunku ale więcej niestety nie pamiętam.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
A gdybyśmy chcieli zrobić podobne zadanie, tylko, że dla modelu dyskretnego? Np.:
Dla próby \(\displaystyle{ X_1,X_2,...,X_n}\) o rozkładzie dwupunktowym \(\displaystyle{ P(X_i = 1) = p = 1-P(X_i =
-1)}\):
(a) Znaleźć rozkład \(\displaystyle{ X_1 + X_2}\).
(b) Znaleźć rozkład \(\displaystyle{ X_1 + X_2 + ... + X_n}\).
Czy w a) należy zastosować takie podejście jak w pierwszym poście? Tylko, że nie mam jak pozbyć się zmiennej \(\displaystyle{ n}\).
Dla próby \(\displaystyle{ X_1,X_2,...,X_n}\) o rozkładzie dwupunktowym \(\displaystyle{ P(X_i = 1) = p = 1-P(X_i =
-1)}\):
(a) Znaleźć rozkład \(\displaystyle{ X_1 + X_2}\).
(b) Znaleźć rozkład \(\displaystyle{ X_1 + X_2 + ... + X_n}\).
Czy w a) należy zastosować takie podejście jak w pierwszym poście? Tylko, że nie mam jak pozbyć się zmiennej \(\displaystyle{ n}\).
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
Teraz tak można postępować, jeżeli te zmienne są niezależne.
Podpowiedź, wyjdzie rozkład Bernoulliego.
Podpowiedź, wyjdzie rozkład Bernoulliego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Znajdowanie statystyk na podstawie rozkladu wykładniczego.
No tak, czyli dla\(\displaystyle{ X_1+X_2}\) mam \(\displaystyle{ P(X_1+X_2 = k) = P(X_1 = a)P(X_2= k-a)}\) i co z tym dalej zrobić?