Witam
mam pytanie...bede wdzieczny za pomoc
powiedzmy ze gramy w gre orzel/reszka: jesli prawdopodobienstwo wypadniecia orla trzykrotnie z rzedu wynosiloby 60%, to jakie by bylo prawdopodobienstwo wypadniecia orla dwukrotnie z rzedu oraz jakie ze wypadnie raz?
Jakie prawdopodobieństwo zdarzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Jakie prawdopodobieństwo zdarzenia
Wskazówka:
\(\displaystyle{ P(A)= \left( P(X)\right) ^3=0,6}\)
\(\displaystyle{ P(A)}\) - p-stwo wypadnięcia orła trzy razy z rzędu
\(\displaystyle{ P(X)}\) - p-stwo wypadnięcia orła w pojedynczym rzucie
\(\displaystyle{ P(A)= \left( P(X)\right) ^3=0,6}\)
\(\displaystyle{ P(A)}\) - p-stwo wypadnięcia orła trzy razy z rzędu
\(\displaystyle{ P(X)}\) - p-stwo wypadnięcia orła w pojedynczym rzucie