Moneta prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Pankos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 16 lut 2010, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Płock
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Moneta prawdopodobieństwo

Post autor: Pankos »

Zad. 1 Rzucamy 6 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że otrzymamy więcej niż jednego orła?
szw1710

Moneta prawdopodobieństwo

Post autor: szw1710 »

Schemat Bernoulli'ego, zdarzenie przeciwne.
Pankos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 16 lut 2010, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Płock
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 1 raz

Moneta prawdopodobieństwo

Post autor: Pankos »

Wiem, ale nie umiem tego zastosować.

-- 25 paź 2012, o 23:14 --

Zrobiłem to tak:

\(\displaystyle{ OMEGA = 64}\)

A - orzeł wypadnie więcej niż raz

A' - orzeł wypadnie raz bądź wcale

\(\displaystyle{ A' = 2}\)
\(\displaystyle{ A'={(ORRRRR),(RRRRRR)}}\)

\(\displaystyle{ P(A') = \frac{A'}{omega} = \frac{1}{32}}\)

\(\displaystyle{ P(A) = 1 - P(A') = 1 - \frac{1}{32} = \frac{31}{32}}\)
ODPOWIEDZ