Mam za zadanie udowodnić następujące wzory:
a) \(\displaystyle{ P\left( \bigcup_{j=1}^{n} A_{j} \right) = \sum_{j=1}^{n}\left((-1)^{j-1} \sum_{\left\{ k_{1},...,k_{j} \right\} \subseteq \left\{ 1,...,n\right\} }^{} P(A _{k} _{1} \cap ... \cap A _{k} _{j}) \right)}\)
b) dla \(\displaystyle{ A _{1} \subset A _{2} \subset ...}\)
\(\displaystyle{ P\left( \bigcup_{n=1}^{ \infty } A_{n} \right) = \lim_{ n \to \infty } P(A _{n})}\)
c) dla \(\displaystyle{ A _{1} \supset A _{2} \supset ...}\)
\(\displaystyle{ P\left( \bigcap_{n=1}^{ \infty } A_{n} \right) = \lim_{ n \to \infty } P(A _{n})}\)
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Udowodnienie kilku wzorów-prawdopodobieństwo sumy i iloczynu
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Heidelberg
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Udowodnienie kilku wzorów-prawdopodobieństwo sumy i iloczynu
Wszystkie dowody znajdziesz na przykład u Jakubowskiego, Sztencla Wstęp do teorii prawdopodobieństwa.
Q.
Q.