Witam, zupełnie nie ogarniam zadania z podstaw rachunku prawdopodobieństwa, dlatego proszę o pomoc.
Pięć osób:Asia, Basia, Czarek, Kasia i Tomek wybrało się do kina. Na ile sposobów mogą te osoby usiąść w jednym rzędzie na pięciu kolejnych miejscach tak, żeby Kasię i Tomka rozdzielała jedna osoba?
Ile możliwości by usiąść ?
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Ile możliwości by usiąść ?
Osobę, która będzie pomiędzy Kasią i Tomkiem możemy wybrać na \(\displaystyle{ 3}\) sposoby. Teraz traktując te trzy osoby jako jedną możemy wszystkich ustawić na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów. Ale Kasię i Tomka możemy jeszcze zamienić miejscami, więc:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 3! \cdot 2}\) sposobów
\(\displaystyle{ 3 \cdot 3! \cdot 2}\) sposobów
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 paź 2012, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpcie
Ile możliwości by usiąść ?
Wszystkich czyli wszystkie 5 osób czy wszystkich trzech czyli Kasie Tomka i tą jedną osobę ?Teraz traktując te trzy osoby jako jedną możemy wszystkich ustawić na 3! sposobów.
Może i jestem wybredny, ale nie rozumiem za bardzo tego zapisu.. jak i pozostałego
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Ile możliwości by usiąść ?
Przykładowe ustawienie:
\(\displaystyle{ K X T Y Y}\)
Osobę X możemy wybrać na 3 sposoby bo tyle osób nam zostało ( Kasia i Tomek są już ustawieni).
Teraz nie możemy już zmieniać ustawienia w nawiasie:
\(\displaystyle{ (K X T) Y Y}\)
Czyli pozostaje nam policzyć ile jest permutacji 3 elementowego zbioru. Jest ich właśnie \(\displaystyle{ 3!}\).
Możemy jeszcze zamienić Kasię i Tomka miejscami, więc mnożymy wszystko przez dwa.
\(\displaystyle{ K X T Y Y}\)
Osobę X możemy wybrać na 3 sposoby bo tyle osób nam zostało ( Kasia i Tomek są już ustawieni).
Teraz nie możemy już zmieniać ustawienia w nawiasie:
\(\displaystyle{ (K X T) Y Y}\)
Czyli pozostaje nam policzyć ile jest permutacji 3 elementowego zbioru. Jest ich właśnie \(\displaystyle{ 3!}\).
Możemy jeszcze zamienić Kasię i Tomka miejscami, więc mnożymy wszystko przez dwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 paź 2012, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpcie
Ile możliwości by usiąść ?
OK, ogarnąłem tych trzech, mamy 3! x 2. A teraz jak wygląda sprawa z resztą ?