W urnie są kule białe,niebieskie i zielone.Prawdopodobienstwo tego,że wylosowana kula będzie biała lub niebieska, jest równe \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\).
Prawdopodobieństwo tego ,że wylosowana kula będzie niebieska lub zielona,jest \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\).
Oblicz prawdopodobieństwo tego,że wylosowana kula będzie niebieska.
W urnie są kule
-
- Użytkownik
- Posty: 420
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 25 razy
W urnie są kule
1. Wylosowana kula nie może być jednocześnie dwóch kolorów.
2. "W urnie są kule białe, niebieskie i zielone." Tylko. Co to sugeruje?
Zapisz układ równań. Wychodzi.
2. "W urnie są kule białe, niebieskie i zielone." Tylko. Co to sugeruje?
Zapisz układ równań. Wychodzi.
- janka
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 28 lut 2011, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kluczbork
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
W urnie są kule
Gdzie popełniam bład?
\(\displaystyle{ P(B \cup N)=P(B)+P(N)}\)
\(\displaystyle{ P(N \cup Z)=P(N)+P(Z)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{3}{4} =P(B)+P(N) \\ \frac{4}{5} =P(N)+P(Z)\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{21}{20}=P(N)+P(N)+P(B)+P(Z)}\)
\(\displaystyle{ \frac{21}{20}=P(N)+1}\)
\(\displaystyle{ P(N)= \frac{1}{20}}\) .
W odpowiedzi mamy \(\displaystyle{ \frac{11}{20}}\)
\(\displaystyle{ P(B \cup N)=P(B)+P(N)}\)
\(\displaystyle{ P(N \cup Z)=P(N)+P(Z)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{3}{4} =P(B)+P(N) \\ \frac{4}{5} =P(N)+P(Z)\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{21}{20}=P(N)+P(N)+P(B)+P(Z)}\)
\(\displaystyle{ \frac{21}{20}=P(N)+1}\)
\(\displaystyle{ P(N)= \frac{1}{20}}\) .
W odpowiedzi mamy \(\displaystyle{ \frac{11}{20}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 420
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 25 razy
W urnie są kule
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} + \frac{4}{5} = \frac{15}{20} + \frac{16}{20} = \frac{31}{20}}\)
\(\displaystyle{ \frac{31}{20} = P(N) + 1}\)
\(\displaystyle{ P(N) = \frac{31}{20} - \frac{20}{20} = \frac{11}{20}}\)
\(\displaystyle{ \frac{31}{20} = P(N) + 1}\)
\(\displaystyle{ P(N) = \frac{31}{20} - \frac{20}{20} = \frac{11}{20}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 420
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 25 razy