Mam problem z 3 zadaniami z prawdopodobieństwa warunkowego. Wiem że zadania liczyć należy metodą że najpierw omega, potem wg wzoru \(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
zad1. Oblicz prawdopodobieństwo, że rzucając sześć razy monetą, otrzymamy co najmniej pięć orłów, pod warunkiem, że otrzymamy więcej orłów niż reszek.
zad2. Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy dwie różne liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że druga z wylosowanych liczb będzie większa od pierwszej, jeśli wiadomo, że za pierwszym razem wylosowano liczbę nieparzystą.
zad3. Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy dwie różne liczby. Oblicz prawdopodobieństwo że wylosowane liczby różnią się o 1, jeśli wiadomo że za pierwszym razem nie wylosowano ani jedynki, ani siódemki.
Z góry dziękuję/
Prawdopodobieństwo warunkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
A coś w ogóle próbowałeś robić z tymi zadaniami?
Określ sobie czym są zdarzenia \(\displaystyle{ \left( A \cap B\right)}\) oraz \(\displaystyle{ B}\) i spróbuj policzyć odpowiednie p-stwa.
Przykładowo zadanie 3)
\(\displaystyle{ A}\): wylosowane liczby różnią się o jeden
\(\displaystyle{ B}\): za pierwszym razem nie wylosowano ani jedynki, ani siódemki
\(\displaystyle{ A \cap B}\): wylosowane liczby różnią się o jeden i za pierwszym razem nie wylosowano ani jedynki, ani siódemki
Ilości wszystkich zdarzeń elementarnych \(\displaystyle{ |\Omega|}\) nie musisz nawet liczyć, bo w tym wzorze ta wartość się skróci i możesz zapisać, że:
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{|A \cap B|}{|B|}}\)
Określ sobie czym są zdarzenia \(\displaystyle{ \left( A \cap B\right)}\) oraz \(\displaystyle{ B}\) i spróbuj policzyć odpowiednie p-stwa.
Przykładowo zadanie 3)
\(\displaystyle{ A}\): wylosowane liczby różnią się o jeden
\(\displaystyle{ B}\): za pierwszym razem nie wylosowano ani jedynki, ani siódemki
\(\displaystyle{ A \cap B}\): wylosowane liczby różnią się o jeden i za pierwszym razem nie wylosowano ani jedynki, ani siódemki
Ilości wszystkich zdarzeń elementarnych \(\displaystyle{ |\Omega|}\) nie musisz nawet liczyć, bo w tym wzorze ta wartość się skróci i możesz zapisać, że:
\(\displaystyle{ P(A/B)= \frac{|A \cap B|}{|B|}}\)