Witam. Nie rozumiem za bardzo rozwiązywania zadań z prawdopodobieństwa metodą drzew. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób rozwiązać takie zadanie metodą drzew.
Są dwa pojemniki. W każdym z nich są cztery kule. W pierwszym pojemniku jest 1 kula biała
i 3 kule czarne, w drugim są 2 kule białe i dwie kule czarne. Z każdego pojemnika losujemy
jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A - otrzymamy dwie kule białe,
B - otrzymamy dokładnie jedną kulę białą.
Pozdrawiam.
Metodą drzew prawdopodobieństwo losowania kul
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Metodą drzew prawdopodobieństwo losowania kul
Potrafisz narysować takie drzewko? Najpierw wylosuj z pojemnika I, następnie z II. Z każdego możesz wylosować albo białą albo czarną, z określonym prawdopodobieństwem.
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Metodą drzew prawdopodobieństwo losowania kul
Nie wiem jak to zrobić tym drzewkiem. Podpunkt A zrobiłem tak :
Moc omegi : \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} = 16}\)
z pierwszego pudełka prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej to \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) a z drugiego \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) więc prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\)
Dobrze to ? A podpunkt B nie wiem jak ruszyć.
Moc omegi : \(\displaystyle{ {4 \choose 1} \cdot {4 \choose 1} = 16}\)
z pierwszego pudełka prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej to \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) a z drugiego \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) więc prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\)
Dobrze to ? A podpunkt B nie wiem jak ruszyć.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Metodą drzew prawdopodobieństwo losowania kul
OK, \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\), w porządku.
W punkcie b) chodzi o to, aby wylosować czarną z I i białą z II lub odwrotnie: białą z I i czarną z II.
Jeśli chciałbyś zobaczyć jak mogłoby wyglądać drzewko do tego zadania, poniżej wrzucam:
W punkcie b) chodzi o to, aby wylosować czarną z I i białą z II lub odwrotnie: białą z I i czarną z II.
Jeśli chciałbyś zobaczyć jak mogłoby wyglądać drzewko do tego zadania, poniżej wrzucam:
Kod: Zaznacz cały
http://wstaw.org/w/1p3l/