ze zbioru cyfr {1,2,3,4} losujemy kolejno dwa razy po 1 cyfrze ze zwracaniem.Zapisujemy wylosowane cyfry w kolejnosci losowania otrzym,ujac liczbe dwucyfrowa. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania liczby
a)podzielnej przez 4
b)nie mniejszej niz 25
zbior
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
zbior
a) Końcówki: \(\displaystyle{ 12, 24, 32, 44}\)
Wszystkich: \(\displaystyle{ 4^2=16}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{4}{16}=\frac{1}{4}}\)
b)\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}}\), bo cyfra dziesiątek musi wynosić \(\displaystyle{ 3\cup 4}\)
Wszystkich: \(\displaystyle{ 4^2=16}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{4}{16}=\frac{1}{4}}\)
b)\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}}\), bo cyfra dziesiątek musi wynosić \(\displaystyle{ 3\cup 4}\)