rzucamy moneta tak dlugo az dwa razy pod rzad upadnie na te sama strone. Opisz przestrzen oraz zdarzenia:
a) rzucano wiecej niz 4 razy
b) rzucano parzysta ilosc razy
c) moneta nigdy nie upadnie dwa razy na te sama strone
rzut moneta tak dlugo
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
rzut moneta tak dlugo
Kolejne litery oznaczają wyniki kolejnych rzutów ( O - orła, R - reszki)
\(\displaystyle{ OROR... \ RORO...}\)
Dla każdego skończonego \(\displaystyle{ k\geq 2}\) istnieją dwa możliwe wyniki doświadczenia, które wymagają \(\displaystyle{ k}\) rzutów: jeden wynik, w którym pierwszy rzut kończy się orłem i jeden, w którym pierwszy rzut kończy się reszką.
Jako przestrzenie zdarzeń elementarnych, przyjmujemy
a) \(\displaystyle{ \Omega_{a} = \{ \omega = \{ \omega^{O}_{>4}, \ \omega^{R}_{>4}\}\},}\)
b) \(\displaystyle{ \Omega_{b} = \{ \omega = \{ \omega^{O}_{2k}, \ \omega^{R}_{2k}\} k\geq 2 \},}\)
c) \(\displaystyle{ \Omega_{c} = \{ \omega = \{ \omega^{O}_{\infty}, \ \omega^{R}_{\infty} \} \}.}\)
\(\displaystyle{ OROR... \ RORO...}\)
Dla każdego skończonego \(\displaystyle{ k\geq 2}\) istnieją dwa możliwe wyniki doświadczenia, które wymagają \(\displaystyle{ k}\) rzutów: jeden wynik, w którym pierwszy rzut kończy się orłem i jeden, w którym pierwszy rzut kończy się reszką.
Jako przestrzenie zdarzeń elementarnych, przyjmujemy
a) \(\displaystyle{ \Omega_{a} = \{ \omega = \{ \omega^{O}_{>4}, \ \omega^{R}_{>4}\}\},}\)
b) \(\displaystyle{ \Omega_{b} = \{ \omega = \{ \omega^{O}_{2k}, \ \omega^{R}_{2k}\} k\geq 2 \},}\)
c) \(\displaystyle{ \Omega_{c} = \{ \omega = \{ \omega^{O}_{\infty}, \ \omega^{R}_{\infty} \} \}.}\)