Potrafiłby ktoś może rozwiązać to zadanie?
W urnie jest \(\displaystyle{ n}\) kul, w tym \(\displaystyle{ 5}\) białych. Jakie powinno być \(\displaystyle{ n}\), aby przy losowaniu dwóch kul bez zwracania prawdopodobieństwo dwukrotnego wylosowania kuli białej było nie mniejsze od \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)?
Kule w urnie
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Kule w urnie
Wskazówka:
Oblicz ile jest wszystkich możliwych zdarzeń oraz ile jest zdarzeń sprzyjających (kombinacje). W jednym z wyrażeń będziesz miała wartość \(\displaystyle{ n}\)
Następnie oblicz \(\displaystyle{ P(A)}\) oraz rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ P(A) \ge \frac{2}{3}}\)
Oblicz ile jest wszystkich możliwych zdarzeń oraz ile jest zdarzeń sprzyjających (kombinacje). W jednym z wyrażeń będziesz miała wartość \(\displaystyle{ n}\)
Następnie oblicz \(\displaystyle{ P(A)}\) oraz rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ P(A) \ge \frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Kule w urnie
Narysuj sobie drzewko najlepiej. Ja to spróbuje opisać mniej wiecej jak:
Na początku mamy \(\displaystyle{ 5}\) białych, \(\displaystyle{ n-5}\) innych
Losujemy za pierwszym razem:
- inną - wtedy p-stwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{n-5}{n}}\)
- białą - wtedy p-stwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{n}}\)
Za pierwszym razem wypadła inna, z adrugim
- inna - mamy p-stwo \(\displaystyle{ \frac{n-5-1}{n-1}}\), bo jedna już odpadła
- biała - mamy \(\displaystyle{ \frac{5}{n-1}}\)
Za pierwsyzm razem biała, za drugim
- inna - mamy \(\displaystyle{ \frac{n-5}{n-1}}\) (liczba innych sie nie zmieniła, bo wcześniej wylosowaliśmy białą)
- białą - mamy \(\displaystyle{ \frac{4}{n-1}}\)
P-stwo wylosowania dwukrotnego białej \(\displaystyle{ \frac{5}{n} \cdot \frac{4}{n-1} \ge \frac{2}{3}}\), wystarczy rozw. tą nierówność
Na początku mamy \(\displaystyle{ 5}\) białych, \(\displaystyle{ n-5}\) innych
Losujemy za pierwszym razem:
- inną - wtedy p-stwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{n-5}{n}}\)
- białą - wtedy p-stwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{n}}\)
Za pierwszym razem wypadła inna, z adrugim
- inna - mamy p-stwo \(\displaystyle{ \frac{n-5-1}{n-1}}\), bo jedna już odpadła
- biała - mamy \(\displaystyle{ \frac{5}{n-1}}\)
Za pierwsyzm razem biała, za drugim
- inna - mamy \(\displaystyle{ \frac{n-5}{n-1}}\) (liczba innych sie nie zmieniła, bo wcześniej wylosowaliśmy białą)
- białą - mamy \(\displaystyle{ \frac{4}{n-1}}\)
P-stwo wylosowania dwukrotnego białej \(\displaystyle{ \frac{5}{n} \cdot \frac{4}{n-1} \ge \frac{2}{3}}\), wystarczy rozw. tą nierówność