Przy założeniu że wyniki skoku w dal mają rozkład normalny o parametrach 6,8m oraz 0,3m, obliczyć ilu zadowników spośród 40 osiągnie w skoku w dal conajwyżej 7m.
Obliczyłem i wyszło mi P(U<0,67), i teraz moje pytanie jeżeli wyszło mi 0,67 to musze to pomnożyć jeszcze przez 40 żeby otrzymać poprawny wynik ?
Prawdopodobieństwo skoku w dal - ilu osiagnie wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo skoku w dal - ilu osiagnie wynik.
\(\displaystyle{ ... \phi(0,67)}\)
Z tablic dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego odczytujemy
\(\displaystyle{ P( X \leq 7) = \phi(0,67) = 0,7486}\)
\(\displaystyle{ 40 \cdot 0,7486 = 29,944}\)
\(\displaystyle{ 30}\)- zawodników
Z tablic dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego odczytujemy
\(\displaystyle{ P( X \leq 7) = \phi(0,67) = 0,7486}\)
\(\displaystyle{ 40 \cdot 0,7486 = 29,944}\)
\(\displaystyle{ 30}\)- zawodników
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 1 paź 2012, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
Prawdopodobieństwo skoku w dal - ilu osiagnie wynik.
Aa jeszcze odczytać z tablic, pominałem to Wielkie dzięki