Rozmieszczenie n kul w n urnach
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Rozmieszczenie n kul w n urnach
W sposób losowy rozmieszczono \(\displaystyle{ n}\) kul do \(\displaystyle{ n}\) urn, jakie jest prawdopodobienstwo
zdarzenia polegajacego na tym, że
1. wszystkie urny beda zajete,
2. dokładnie jedna urna pozostanie pusta,
3. co najmniej dwie urny beda puste.
W wszystkich podpunktach \(\displaystyle{ | \Omega | = n!}\)?
Ad 1.
\(\displaystyle{ n}\) kul w \(\displaystyle{ n}\) urnach możemy rozmieścić na \(\displaystyle{ 1}\) sposób zatem \(\displaystyle{ p_1= \frac{1}{n!}}\) ?
Ad 2.
Wybieramy najpierw jedną urnę która będzie pusta na \(\displaystyle{ n}\) sposobów. Następnie rozmieszczamy \(\displaystyle{ n}\) kul w \(\displaystyle{ n-1}\) urnach na\(\displaystyle{ n \choose n-1}\) sposobów zatem \(\displaystyle{ p_2 = \frac{ n \cdot {n \choose n-1}}{n!}}\)
Ad 3.
Podobnie jak w 2, ale tym razem wybieramy dwie urny z \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ {n \choose 2}}\) sposoby oraz rozmieszczamy \(\displaystyle{ n}\) kul w \(\displaystyle{ n-2}\) urnach na \(\displaystyle{ {n \choose n-2}}\) sposoby czyli \(\displaystyle{ p_3 = \frac{{n \choose 2} {n \choose n-2}}{n!}}\)
Czy jest dobrze?
zdarzenia polegajacego na tym, że
1. wszystkie urny beda zajete,
2. dokładnie jedna urna pozostanie pusta,
3. co najmniej dwie urny beda puste.
W wszystkich podpunktach \(\displaystyle{ | \Omega | = n!}\)?
Ad 1.
\(\displaystyle{ n}\) kul w \(\displaystyle{ n}\) urnach możemy rozmieścić na \(\displaystyle{ 1}\) sposób zatem \(\displaystyle{ p_1= \frac{1}{n!}}\) ?
Ad 2.
Wybieramy najpierw jedną urnę która będzie pusta na \(\displaystyle{ n}\) sposobów. Następnie rozmieszczamy \(\displaystyle{ n}\) kul w \(\displaystyle{ n-1}\) urnach na\(\displaystyle{ n \choose n-1}\) sposobów zatem \(\displaystyle{ p_2 = \frac{ n \cdot {n \choose n-1}}{n!}}\)
Ad 3.
Podobnie jak w 2, ale tym razem wybieramy dwie urny z \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ {n \choose 2}}\) sposoby oraz rozmieszczamy \(\displaystyle{ n}\) kul w \(\displaystyle{ n-2}\) urnach na \(\displaystyle{ {n \choose n-2}}\) sposoby czyli \(\displaystyle{ p_3 = \frac{{n \choose 2} {n \choose n-2}}{n!}}\)
Czy jest dobrze?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozmieszczenie n kul w n urnach
308655.htm#p4977367
257724.htm#p972871
Poczytaj te zadania.-- 7 paź 2012, o 14:12 --Edit: ewentualnie, gdy będziemy rozróżniać kule, możemy zastosować wariacje z powtórzeniami:
każdej kuli przypisujemy nr urny.
257724.htm#p972871
Poczytaj te zadania.-- 7 paź 2012, o 14:12 --Edit: ewentualnie, gdy będziemy rozróżniać kule, możemy zastosować wariacje z powtórzeniami:
każdej kuli przypisujemy nr urny.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozmieszczenie n kul w n urnach
Jeśli rzucasz kości to mimo, że wyglądają identycznie, dajemy model, w którym są rozróżnialne.
Wynika to z badań. Tak pasują prawdopodobieństwa.
Mimo wszystko kule czymś się różnić będą.
Tutaj jest inny problem, bo rozmieszczanie tych kul zależy od osoby która to będzie robić. Na samym starcie może sobie więc ustalać: do pierwszej urny dam 3 kule... Wtedy model tyczyć się będzie kul nierozróżnialnych. Może jednak każdej kuli przypisywać nr urny.
Model z rozróżnianiem wygląda bardziej racjonalnie, szczególnie, że zadanie prawdopodobnie jest ze szkoły średniej, gdzie kombinacji z powtórzeniami nie ma.
Wynika to z badań. Tak pasują prawdopodobieństwa.
Mimo wszystko kule czymś się różnić będą.
Tutaj jest inny problem, bo rozmieszczanie tych kul zależy od osoby która to będzie robić. Na samym starcie może sobie więc ustalać: do pierwszej urny dam 3 kule... Wtedy model tyczyć się będzie kul nierozróżnialnych. Może jednak każdej kuli przypisywać nr urny.
Model z rozróżnianiem wygląda bardziej racjonalnie, szczególnie, że zadanie prawdopodobnie jest ze szkoły średniej, gdzie kombinacji z powtórzeniami nie ma.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Rozmieszczenie n kul w n urnach
Zatem w 1. bedziemy mieli \(\displaystyle{ n!}\) możliwości rozmieszczenia tych kul tak aby warunki były spełnione?
A jak w 2. ? Skoro jedna ma być pusta to wybieramy ją na \(\displaystyle{ n}\) sposobów. Teraz pierwszą kulę możemy rozmieścić na \(\displaystyle{ n-1}\) sposobów, drugą na \(\displaystyle{ n-2}\) itd. aż w końcu ostatnią też na \(\displaystyle{ n-1}\) sposobów. Czyli w sumie\(\displaystyle{ n \cdot (n-1)! \cdot (n-1)=n! \cdot (n-1)}\) ??
A jak w 2. ? Skoro jedna ma być pusta to wybieramy ją na \(\displaystyle{ n}\) sposobów. Teraz pierwszą kulę możemy rozmieścić na \(\displaystyle{ n-1}\) sposobów, drugą na \(\displaystyle{ n-2}\) itd. aż w końcu ostatnią też na \(\displaystyle{ n-1}\) sposobów. Czyli w sumie\(\displaystyle{ n \cdot (n-1)! \cdot (n-1)=n! \cdot (n-1)}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rozmieszczenie n kul w n urnach
Też tak myślę. Trudno mi jest sobie wyobrazić sposób rozmieszczania, żeby był schemat klasyczny dla kombinacji z powtórzeniami.pyzol pisze: Model z rozróżnianiem wygląda bardziej racjonalnie
Tak.MakCis pisze:Zatem w 1. bedziemy mieli \(\displaystyle{ n!}\) możliwości rozmieszczenia tych kul tak aby warunki były spełnione?
A dlaczego akurat ostatnia kula ma być w jednej komórce z jakąś inną? Nie może być pierwsza w parze z drugą?MakCis pisze: aż w końcu ostatnią też na \(\displaystyle{ n-1}\) sposobów.
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Rozmieszczenie n kul w n urnach
czyli najpierw mam wziąć dwie kule na \(\displaystyle{ {n \choose 2}}\) sposoby które mogę rozmieścić w \(\displaystyle{ n-1}\) urnach? Resztę kul wiadomo jak, co ostatecznie da mi wynik \(\displaystyle{ {n \choose 2} (n-1)!}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rozmieszczenie n kul w n urnach
Tak jak wcześniej napisałeś, musimy wybrać komórkę, która będzie pusta. Ostatecznie \(\displaystyle{ \binom n2\cdot n!}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1023
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 15 razy
Rozmieszczenie n kul w n urnach
A dlaczego nie uwzględniamy wyboru kul? Chodzi mi o to, że wybierając dwie pierwsze kule, mogliśmy to zrobić na \(\displaystyle{ {n \choose 2}}\) sposobów. Potem wybieralismy urnę. Następnie wybieramy kolejną kulę ( na \(\displaystyle{ n-1}\) sposobów) oraz urnę dla niej na \(\displaystyle{ n-2}\) sposobów itd. W rezultacie otrzymalibyśmy zupełnie inny wynik...
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozmieszczenie n kul w n urnach
Nie do końca rozumiem twój problem:
Policzę to jak Ty tu piszesz:
\(\displaystyle{ \binom{n}{2}}\)
Wybieramy teraz dla tych dwóch kul urnę na \(\displaystyle{ n}\) sposobów. Następnie bierzesz kulę i wybierasz urnę na \(\displaystyle{ n-1}\). Powtarzając to dojdziemy do ostatniej, którą będziemy mogli rozłożyć na \(\displaystyle{ 2}\) sposoby. I zostaje nam pusta urna. Czyli:
\(\displaystyle{ \binom{n}{2}n!}\), więc chyba ten sam wynik.
Policzę to jak Ty tu piszesz:
\(\displaystyle{ \binom{n}{2}}\)
Wybieramy teraz dla tych dwóch kul urnę na \(\displaystyle{ n}\) sposobów. Następnie bierzesz kulę i wybierasz urnę na \(\displaystyle{ n-1}\). Powtarzając to dojdziemy do ostatniej, którą będziemy mogli rozłożyć na \(\displaystyle{ 2}\) sposoby. I zostaje nam pusta urna. Czyli:
\(\displaystyle{ \binom{n}{2}n!}\), więc chyba ten sam wynik.