Prawdopodobieństwo w teście diagnostycznym

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Prawdopodobieństwo w teście diagnostycznym

Post autor: pawellogrd »

Proszę o pomoc z następującym zadaniem:

Test diagnostyczny, mający na celu wykrycie skaz w sztabkach metalu, został zastosowany do zbadania pojedynczych sztab wylosowanych z dużej partii tego wyrobu. Wiadomo, że przeciętnie 5% całej produkcji stanowią sztabki ze skazami. Ustalono, że jeśli sztabka ma skazę, to w 90% test wskazuje istnienie skazy (test jest pozytywny) i w 90% test nie wskazuje skazy, jeśli sztabka jest wykonana prawidłowo.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że sztabka ma rzeczywiscie skazę, jeśli
wynik testu był pozytywny?
b)Jakie będzie powyższe prawdopodobieństwo, jeśli sztabka zostanie poddana
testowi dwukrotnie i w obu przypadkach wyniki testu będą pozytywne?

W przypadku pkt a) wydawało mi się naturalną odpowiedzią: 90%, ale domyślam się, że to tak nie działa. Niestety brakuje mi pomysłu innego na to.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Prawdopodobieństwo w teście diagnostycznym

Post autor: »

Wskazówka: wzór Bayesa.

Q.
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Prawdopodobieństwo w teście diagnostycznym

Post autor: pawellogrd »

Dziękuję i proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązania zadania:

\(\displaystyle{ A}\) - sztabka ma skazę
\(\displaystyle{ B}\) - sztabka nie ma skazy
\(\displaystyle{ TP}\) - wynik testu jest pozytywny
\(\displaystyle{ TN}\) - wynik testu jest negatywny

\(\displaystyle{ P(A)= 5 \%}\)
\(\displaystyle{ P(B)= 95 \%}\)
\(\displaystyle{ P(TP|A)= 90 \%}\)
\(\displaystyle{ P(TN|B)= 90 \%}\)
\(\displaystyle{ P(TP|B)= 1-P(TN|B) =10 \%}\)

a) \(\displaystyle{ P(A|TP) = \frac{P(TP|A) \cdot P(A)}{P(TP)} = \frac{P(TP|A) \cdot P(A)}{P(A) \cdot P(TP|A) + P(B) \cdot P(TP|B)} = \frac{90 \% \cdot 5 \%}{5 \% \cdot 90 \% + 95 \% \cdot 10 \%} = \frac{0,045}{0,14} \approx 0,32 = 32 \%}\)

b) Tutaj mam problem - w jaki sposób obliczyć jak będzie w przypadku testu dwukrotnego?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Prawdopodobieństwo w teście diagnostycznym

Post autor: »

W podpunkcie a) się zgadza.

W podpunkcie b) zauważ, że tym razem \(\displaystyle{ P(TP|A)= 90 \%^2}\) i \(\displaystyle{ P(TP|B)=10\%^2}\).

Q.
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Prawdopodobieństwo w teście diagnostycznym

Post autor: pawellogrd »

Czyli:

b)

\(\displaystyle{ P(TP|A) = 90 \% ^2 = 81 \%}\)
\(\displaystyle{ P(TP|B) = 10 \% ^2 = 1 \%}\)

\(\displaystyle{ P(A|TP) = \frac{P(TP|A) \cdot P(A)}{P(TP)} = \frac{P(TP|A) \cdot P(A)}{P(A) \cdot P(TP|A) + P(B) \cdot P(TP|B)} = \frac{81 \% \cdot 5 \%}{5 \% \cdot 81 \% + 95 \% \cdot 1 \%} = \frac{0,0405}{0,05} \approx 0,81 = 81 \%}\)

Zgadza się? I jeszcze jedno pytanie czysto formalne - czy oznaczenia w pkt b) mogę stosować takie jak w pkt a) czy powinienem je zmienić na jakieś inne?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Prawdopodobieństwo w teście diagnostycznym

Post autor: »

Wyniku nie sprawdzałem, ale metoda się zgadza.

Co do oznaczeń - należy zrobić tak, żeby było czytelnie. Jeśli rozwiązujesz oba podpunkty jednocześnie, to wypada zmienić oznaczenia w drugim podpunkcie na np. \(\displaystyle{ TP^2}\).

Q.
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Prawdopodobieństwo w teście diagnostycznym

Post autor: pawellogrd »

Ok dziękuję
ODPOWIEDZ