Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
Widziałem już podobne zadanie na forum, ale nie doczekało się rozwiązania (zostało zamieszczone jedno przez autora wątku, ale bez komentarza dlaczego w taki sposób oraz nie zostało przez nikogo potwierdzone, co do jego prawidłowości), dlatego też proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:
Obliczyć prawdopodobieństwo, że ustalony element n-elementowej populacji
będzie wylosowany do próby o liczebności k, jeśli:
a) elementy losujemy bez zwracania,
b) elementy losujemy ze zwracaniem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że ustalony element n-elementowej populacji
będzie wylosowany do próby o liczebności k, jeśli:
a) elementy losujemy bez zwracania,
b) elementy losujemy ze zwracaniem.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
a)
\(\displaystyle{ \frac{ {k \choose 1} \cdot {n-1 \choose k-1}}{ {n \choose k} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ {k \choose 1} \cdot {n-1 \choose k-1}}{ {n \choose k} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
Dziękuję. Czy mógłbym jeszcze prosić o wytłumaczenie skąd się wziął licznik ułamka: \(\displaystyle{ {k \choose 1} \cdot {n-1 \choose k-1}}\) ?
Mianownik jak i sens całego ułamka jako prawdopodobieństwa rozumiem, nie wiem tylko co oznacza tutaj \(\displaystyle{ {k \choose 1}}\). Dlaczego wybierany jest jeden element spośród \(\displaystyle{ k}\) elementów, a nie spośród \(\displaystyle{ n}\) elementów? Zastanawia mnie też czy jeśli ma być to ustalony element, to czy naprawdę jest wybór spośród tylu elementów, czy nie jest to jednak z góry wybrany jeden element? Wtedy w liczniku byłoby: \(\displaystyle{ 1 \cdot {n-1 \choose k-1}}\)
A także czy dobrze rozumiem, że \(\displaystyle{ {n-1 \choose k-1}}\) oznacza wybranie \(\displaystyle{ k-1}\) elementów spośród pozostałych po poprzednim wyborze \(\displaystyle{ n-1}\) elementów populacji?
Mianownik jak i sens całego ułamka jako prawdopodobieństwa rozumiem, nie wiem tylko co oznacza tutaj \(\displaystyle{ {k \choose 1}}\). Dlaczego wybierany jest jeden element spośród \(\displaystyle{ k}\) elementów, a nie spośród \(\displaystyle{ n}\) elementów? Zastanawia mnie też czy jeśli ma być to ustalony element, to czy naprawdę jest wybór spośród tylu elementów, czy nie jest to jednak z góry wybrany jeden element? Wtedy w liczniku byłoby: \(\displaystyle{ 1 \cdot {n-1 \choose k-1}}\)
A także czy dobrze rozumiem, że \(\displaystyle{ {n-1 \choose k-1}}\) oznacza wybranie \(\displaystyle{ k-1}\) elementów spośród pozostałych po poprzednim wyborze \(\displaystyle{ n-1}\) elementów populacji?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
To \(\displaystyle{ \binom k1}\) chyba niepotrzebne. Zwłaszcza że dla \(\displaystyle{ n=k>1}\) chcemy mieć prawdopodobieństwo równe \(\displaystyle{ 1}\). Wynik to \(\displaystyle{ \frac{\binom{n-1}{k-1}}{\binom nk}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
Dziękuję. Jeszcze pytanie - jak zrobić pkt b)?
Wpadł mi do głowy taki pomysł: \(\displaystyle{ P(B)=\frac{ {k+n-3 \choose k-1} }{ {k+n-1 \choose k} }}\) tylko nie jestem tego pewien (zastosowałem kombinację z powtórzeniami), a już tym bardziej nie wiem jak to wyliczyć. Próbowałem to policzyć z definicji symbolu Newtona ale też nie poszło.
Wpadł mi do głowy taki pomysł: \(\displaystyle{ P(B)=\frac{ {k+n-3 \choose k-1} }{ {k+n-1 \choose k} }}\) tylko nie jestem tego pewien (zastosowałem kombinację z powtórzeniami), a już tym bardziej nie wiem jak to wyliczyć. Próbowałem to policzyć z definicji symbolu Newtona ale też nie poszło.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
Kombinacje z powtórzeniami nie mają tu zastosowania. Jeśli kolejne losowania są niezależne, to stosujemy wariacje z powtórzeniami.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
Tak, faktycznie jednak bez tego.norwimaj pisze:To \(\displaystyle{ \binom k1}\) chyba niepotrzebne.
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
Czyli w pkt b) będzie \(\displaystyle{ P(B) = \frac{(n-1)^{k-1}}{n^k}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
Nie. Przede wszystkim nie jest powiedziane, że ustalony element nie może być wylosowany dwa razy. Skorzystaj ze zdarzenia przeciwnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
A takie wyrażenie \(\displaystyle{ P(B)=\frac{n^k - (n-1)^{k-1}}{n^k}}\) ?
Zdarzeniem przeciwnym byłoby niewylosowanie ustalonego elementu, więc czy liczba takich zdarzeń wynosiłaby \(\displaystyle{ (n-1)^k}\)? Wtedy prawdopodobieństwo, które próbuję obliczyć byłoby równe \(\displaystyle{ P(B)=1-\frac{(n-1)^k}{n^k}}\)
Czy któreś z moich dwóch powyższych są prawidłowe?
Zdarzeniem przeciwnym byłoby niewylosowanie ustalonego elementu, więc czy liczba takich zdarzeń wynosiłaby \(\displaystyle{ (n-1)^k}\)? Wtedy prawdopodobieństwo, które próbuję obliczyć byłoby równe \(\displaystyle{ P(B)=1-\frac{(n-1)^k}{n^k}}\)
Czy któreś z moich dwóch powyższych są prawidłowe?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
Dlaczego \(\displaystyle{ k-1}\) w wykładniku?pawellogrd pisze:A takie wyrażenie \(\displaystyle{ P(B)=\frac{n^k - (n-1)^{k-1}}{n^k}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
Literówka. Moje obydwa rozwiązania powyższe są de facto tym samym tylko z trochę innego myślenia je wywnioskowałem. W każdym bądź razie chciałem to napisać:
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{n^k - (n-1)^{k}}{n^k}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{n^k - (n-1)^{k}}{n^k}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 12:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania elementu populacji do próby
Pozwole sobie odkopać temat z racji tego, że walcze z tym samym zadaniem. Jestem totalna noga, od zawsze, z prawdopodobieństwa, dlatego takie zadanie jest dla mnie ciężkie. Pytanie, skąd się wzięło:
\(\displaystyle{ \frac{\binom{n-1}{k-1}}{\binom nk}}\) ? Z jakich twierdzeń, praw musze skorzystać aby dojśćdo tego?
Dzięki
\(\displaystyle{ \frac{\binom{n-1}{k-1}}{\binom nk}}\) ? Z jakich twierdzeń, praw musze skorzystać aby dojśćdo tego?
Dzięki