Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Dwudziestoosobowa klasa, w której jest 6 dziewcząt, otrzymała 5 biletów do kina, które rozdzielono w wyniku losowania. Oblicz prawdopodobieństwo, że bilety otrzymały 3 dziewcząt.
Zdarzeniem elementarnym są kombinacje 5-elementowe spośród 20 elementów, więc \(\displaystyle{ |\Omega|= C ^{5} _{20} = 15504}\) i nie bardzo wiem co z tym dalej zrobić.
obliczenie prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
obliczenie prawdopodobieństwa
A - zdarzenie ' bilety otrzymała trójka dziewcząt'
\(\displaystyle{ |A| = C^{3}_{6}\cdot C^{2}_{14}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{|A|}{|\Omega|}.}\)
\(\displaystyle{ |A| = C^{3}_{6}\cdot C^{2}_{14}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{|A|}{|\Omega|}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
obliczenie prawdopodobieństwa
A dlatego, bo każdej kombinacji rozdania 3 biletów między 6 dziewcząt odpowiada kombinacja rozdania pozostałych 2 biletów między 14 chłopcami. Stąd i z prawa mnożenia liczności zbiorów otrzymujemy iloczyn tych kombinacji.