To znow ja, witam!
Tym razem prawdopodobienstwo... Szukalam tematow z podobnym zadaniem, ale nie widze powiazan.
Mam zadanie typu:
Dana jest zmienna losowa o rozkladzie prawdopodobienstwa danym tabela:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|}
\hline
x _{i}& -2 & 0 & 2 \\ \hline
p_{i}& 0,2 & 0,5 & D \\ \hline
\end{tabular}}\)
1) wyznacz odpowiednia wartosc D: Czy to bedzie wartosc 0,8? Jezeli nie, to jak ja policzyc?
2) Oblicz \(\displaystyle{ P(-2<X \le 2)}\) korzystajac tylko z dystrybuanty oraz wartosc oczekiwana i wariancje tego rozkladu.
Co do wariancji, to znalazlam wzor z wykorzystaniem sredniej arytmetycznej: \(\displaystyle{ Var(X)= \frac{0,2(-2-1,4) ^{2}+0,5(0-1,4)^{2}+0,8(2-1,4)^{2}}{1,4}}\) , z czego 1,4 to wartosc sredniej arytmetycznej, czy tak moge policzyc?
Dalej nie wiem jak korzystac z dystrybuanty i jak wyliczyc wartosc oczekiwana...
Wyznaczenie wartości oczekiwanej i wariancji tego rozkładu
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wyznaczenie wartości oczekiwanej i wariancji tego rozkładu
Źle obliczyłaś \(\displaystyle{ \mathrm{D}}\), bo przecież \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}p_{i}=1}\).
Wartość oczekiwaną już policzyłaś (przecież to średnia arytmetyczna), tylko że w związku z powyższym błędem, musisz to zrobić jeszcze raz.
Wariancję liczysz według troszkę niedobrego wzoru - jeśli już wykorzystujesz prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ p_{i}}\), to wzór jest następujący:
\(\displaystyle{ Var(X)= \sum_{i=1}^{n}p_{i}\left( x_{i}- \mu \right)^{2}}\)
Aby obliczyć dane prawdopodobieństwo wykorzystując dystrybuantę, trzeba postąpić w ten sposób:
\(\displaystyle{ P(-2<X \le 2)=P(X \le 2)-P(X \le -2)=F(2)-F(-2)=...}\)
Wartość oczekiwaną już policzyłaś (przecież to średnia arytmetyczna), tylko że w związku z powyższym błędem, musisz to zrobić jeszcze raz.
Wariancję liczysz według troszkę niedobrego wzoru - jeśli już wykorzystujesz prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ p_{i}}\), to wzór jest następujący:
\(\displaystyle{ Var(X)= \sum_{i=1}^{n}p_{i}\left( x_{i}- \mu \right)^{2}}\)
Aby obliczyć dane prawdopodobieństwo wykorzystując dystrybuantę, trzeba postąpić w ten sposób:
\(\displaystyle{ P(-2<X \le 2)=P(X \le 2)-P(X \le -2)=F(2)-F(-2)=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 17 wrz 2012, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kostrzyn
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczenie wartości oczekiwanej i wariancji tego rozkładu
O rany, o to mi chodzilo!
Dziekuje za takie konkretne podpowiedzi, co do wzoru na wariancje, to taki tez widzialam, ale czlowiek boi sie tego, co jest nowe, bo tamten, ktorzy wykorzystalam pamietalam z liceum.
Jeszcze raz dziekuje! Teraz sobie poradze
Dziekuje za takie konkretne podpowiedzi, co do wzoru na wariancje, to taki tez widzialam, ale czlowiek boi sie tego, co jest nowe, bo tamten, ktorzy wykorzystalam pamietalam z liceum.
Jeszcze raz dziekuje! Teraz sobie poradze