Witam.
Miałem na zaliczeniu poprawkowym pytanie w stylu (mogę nie pamiętać dokładnie jego treści, mam nadzieję, że nic nie pokręciłem):
Dany jest układ U. Układ składa się z 8 elementów. Układ działa w czasie t, jeżeli wszystkie jego elementy działają w czasie t. Prawdopodobieństwo, że pojedyńczy element układu NIE działa w czasie t wynosi 0.8.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że układ działa w czasie t.
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że tylko dwa elementy układu działają w czasie t.
Nie mam zielonego pojęcia jak to liczyć, czy możecie mnie pokierowac do odpowiednich materiałów z których dowiedziałbym się jak rozwiązywać tego typu zadania?
Prawdopodobieństwa, że układ działa w czasie t
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Prawdopodobieństwa, że układ działa w czasie t
Np. z tego postu:
Mamy do czynienia ze schematem bernoulliego, tzn. jeśli układy działają niezależnie, to prawdopodobieństwo tego, że układ działa w czasie t to \(\displaystyle{ (0,2)^8}\), a prawdopodobieństwo, że tylko dwa elementy układu działają w czasie t to \(\displaystyle{ {8 \choose 2} (0,2)^2 \cdot (0,8)^6}\).
Więcej znajdziesz np. w książce Sztencla i Jakubowskiego Wstęp do teorii prawdopodobieństwa.
Mamy do czynienia ze schematem bernoulliego, tzn. jeśli układy działają niezależnie, to prawdopodobieństwo tego, że układ działa w czasie t to \(\displaystyle{ (0,2)^8}\), a prawdopodobieństwo, że tylko dwa elementy układu działają w czasie t to \(\displaystyle{ {8 \choose 2} (0,2)^2 \cdot (0,8)^6}\).
Więcej znajdziesz np. w książce Sztencla i Jakubowskiego Wstęp do teorii prawdopodobieństwa.
Prawdopodobieństwa, że układ działa w czasie t
Czyli:
ad b)
\(\displaystyle{ (0.2)^2 \cdot (0.8)^6 = 0.4 \cdot 0.262144 \approx 0.1049}\)
Zgadza się? Bo nie rozumiem tego zapisu przed moimi obliczeniami, z \(\displaystyle{ 8}\) i \(\displaystyle{ 2}\) w nawiasie
@edit:
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Czy czas t ma tutaj jakiekolwiek znaczenie przy obliczeniach? Czy da się z tych danych obliczyć np prawdopodobieństwo, że układ działa w czasie 2t?
ad b)
\(\displaystyle{ (0.2)^2 \cdot (0.8)^6 = 0.4 \cdot 0.262144 \approx 0.1049}\)
Zgadza się? Bo nie rozumiem tego zapisu przed moimi obliczeniami, z \(\displaystyle{ 8}\) i \(\displaystyle{ 2}\) w nawiasie
@edit:
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Czy czas t ma tutaj jakiekolwiek znaczenie przy obliczeniach? Czy da się z tych danych obliczyć np prawdopodobieństwo, że układ działa w czasie 2t?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2012, o 16:14 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.