Rentowność w firmir

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
porsche911
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 21 wrz 2012, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rentowność w firmir

Post autor: porsche911 »

Przeciętny wskaźnik rentowności w przedsiębiorstwach przemysłowych w województwie L wynosi 3,5%. Zakładając, że wskaźnik rentowności ma rozkład normalny z odchyleniem standardowym 1,5%, obliczyć prawdopodobieństwo, tego że w losowo wybranej firmir rentowność jest nie większa niż 4%.
blyckert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2015, o 23:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane

Rentowność w firmir

Post autor: blyckert »

Podbijam, mógłby ktoś rozwiązać?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Rentowność w firmir

Post autor: robertm19 »

Standaryzacja zmiennej i korzystamy z tablic.
blyckert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2015, o 23:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zakopane

Rentowność w firmir

Post autor: blyckert »

Tyle wiem, ale wychodzi mi fi od 0,33 = 0,629, a w odpowiedziach jest podana wartość 0,996...
m= 3,5% sigma= 1,5% i liczę P(X=<4), nie wiem, co robię źle...
ODPOWIEDZ