schemat bernoulliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

schemat bernoulliego

Post autor: Vixy »

Rzucamy piec razy szescienna kostka do gry .Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacym na tym ze conajmniej 5 oczek wypadnie dokladnie dwa razy
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

schemat bernoulliego

Post autor: ariadna »

Tzn. wypadnie 5 lub 6 oczek.
Prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\)
I dalej podstawić do schematu.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

schemat bernoulliego

Post autor: Vixy »

czemu \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) ??
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

schemat bernoulliego

Post autor: ariadna »

Zdarzenia spełniające:
5 lub 6 oczek
\(\displaystyle{ \overline{A}=2}\)
\(\displaystyle{ \overline{\Omega}=6}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{6}=\frac{1}{3}}\)
Chyba, że czegoś już nie rozumiem.
ODPOWIEDZ