Akcja promocyjna, losowanie butelki z kodem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Vercyngetorix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 sie 2012, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Galia
Podziękował: 5 razy

Akcja promocyjna, losowanie butelki z kodem

Post autor: Vercyngetorix »

Zadanie 2
W akcji promocyjnej \(\displaystyle{ 1}\) procent butelek napoju ma pod kapslem kod upowazniajacy
do otrzymania wygranej. Jakie jest prawdopodobienstwo ze klient ktory
kupił \(\displaystyle{ 120}\) butelek napoju znalazł choc jedna butelke z kodem?

Rozwiazanie:
Obliczymy zdarzenie przeciwne. Inaczej bysmy musieli sprawdzac jakie jest
pstwo wyloswania jednej, dwóch, trzech itd. Przeciwne czyli zadna butelka nie
miała takiego kodu. Tak jak w poprzednim zadaniu mozemy sobie to rozpisac
na \(\displaystyle{ 120}\) zmiennych losowych, które przyjmuja wartosc zero. Nie jest to konieczne
bowiem mozemy skorzystac z reguły mnozenia. Zatem pstwo naszego zdarzenia
to bedzie iloczyn odpowiednich prawdopodbienstw. Zatem wynik naszego
zdarzeniaa przeciwnego to \(\displaystyle{ 0.99 \cdot 0.99 \cdot ... \cdot 0.99}\) i tak \(\displaystyle{ 120}\) razy. Czyli \(\displaystyle{ 120}\) razy
nie trafiamy. Pamietamy, ze 1 procent to własnie \(\displaystyle{ 0.01}\), a 99 procent to \(\displaystyle{ 0.99}\).
Zatem wynik tego zdarzenia przeciwnego to 0.99120. Wracamy do naszego normalnego
zdarzenia i korzystamy ze wzoru na zdarzenie przeciwne. Odpowiedz
to \(\displaystyle{ 1 -ˆ’ 0.99 ^{120}}\)

Takie rozwiązanie jest poprawne?
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2012, o 23:16 przez Vercyngetorix, łącznie zmieniany 1 raz.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Akcja promocyjna, losowanie butelki z kodem

Post autor: justynian »

takie rozwiązanie jest poprawne: \(\displaystyle{ 1 -ˆ’ 0.99^{120}}\)
Vercyngetorix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 sie 2012, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Galia
Podziękował: 5 razy

Akcja promocyjna, losowanie butelki z kodem

Post autor: Vercyngetorix »

Super. poprawiłem końcówkę bo zjadłem potęgę przy przepisywaniu

dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ