Suma zmiennych niezależnych rozkładu geometrycznego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lamiee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 lut 2012, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

Suma zmiennych niezależnych rozkładu geometrycznego

Post autor: lamiee »

Mógłby mi ktoś pomóc z takim zadaniem?
Zmienne niezależne \(\displaystyle{ X _{i}}\)mają taki sam rozkład geometryczny. Znajdź rozkład zmiennej \(\displaystyle{ X_{1} + X_{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}X _{i}}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Suma zmiennych niezależnych rozkładu geometrycznego

Post autor: norwimaj »

Rzucamy asymetryczną monetą aż do momentu, gdy po raz drugi (\(\displaystyle{ n}\)-ty) wypadnie orzeł. Znajdź rozkład liczby rzutów.
lamiee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 lut 2012, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

Suma zmiennych niezależnych rozkładu geometrycznego

Post autor: lamiee »

\(\displaystyle{ X--(2+i,(1-p) ^{i}p ^{2}),(3+i, (1-p) ^{i}p ^{3}), ...}\)?? naprawde nie wiem...;/
Awatar użytkownika
jsf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 3 wrz 2012, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Komorów k. W-wy
Pomógł: 17 razy

Suma zmiennych niezależnych rozkładu geometrycznego

Post autor: jsf »

Może sprecyzuję wskazówkę kolegi, bo to bardzo cenna wskazówka i szkoda, żebyś z niej nie skorzystał.

Rozkład geometryczny wyznacza czas oczekiwania na pierwszy sukces.
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(X_{i}=k)=(1-p)^{k-1}p.}\)

Załóżmy, że orzeł wypada z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p}\) i niech to będzie sukces.
\(\displaystyle{ X_{1},X_{2},...,X_{n}}\) to na przykład \(\displaystyle{ R,R,R,O,R,O,O,...,O,R,R,O.}\)

Gdzie oczywiście
\(\displaystyle{ X_{1}=4,\mbox{ bo to }R,R,R,O,}\)
\(\displaystyle{ X_{2}=2,\mbox{ bo to }R,O,}\)
\(\displaystyle{ X_{3}=1,\mbox{ bo to }O,}\)

\(\displaystyle{ ...}\)

\(\displaystyle{ X_{n}=3,\mbox{ bo to }R,R,O.}\)

Stąd już widać, że \(\displaystyle{ \mathbb{P}(X_{1}+X_{2}+...+X_{n}=k)}\) to prawdopodobieństwo...

PS. Na ostatnim miejscu stoi orzeł, więc prawdopodobieństwo tego zdarzenia to \(\displaystyle{ 1}\).
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2012, o 16:55 przez jsf, łącznie zmieniany 1 raz.
lamiee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 lut 2012, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

Suma zmiennych niezależnych rozkładu geometrycznego

Post autor: lamiee »

Wiem, że ujemnego rozkładu dwumianowego, ale bardzie chodzi mi o formalne podejście do dowodu..
\(\displaystyle{ P(X _{1}+X_{2}=k)=P(X _{1}=i,X _{2}=k-i)= \sum_{i=1}^{k}(1-p) ^{i-1}p(1-p) ^{k-i-1}p= \sum_{i=1}^{k}p ^{2}(1-p)^{k-2}=kp ^{2}(1-p)^{k-2}}\) tak będzie??
Awatar użytkownika
jsf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 3 wrz 2012, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Komorów k. W-wy
Pomógł: 17 razy

Suma zmiennych niezależnych rozkładu geometrycznego

Post autor: jsf »

Podejście zaproponowane przez norwimaja jest jak najbardziej formalne. Zmieniasz płaszczyznę probabilistyczną na inną, która ma te same właściwości.

Nauczyłem się dzięki Tobie nowego rozkładu, za co dziękuję. Powinno Ci wyjść to, co wychodzi w Uwadze w ... dwumianowy. W sumie tak wypieściłem swojego poprzedniego posta, że już chyba naprawdę od razu widać wynik.
ODPOWIEDZ