Wyznaczyć dystrybuantę w trójkącie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Shandy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wyznaczyć dystrybuantę w trójkącie

Post autor: Shandy »

Wyznaczyć dystrybuantę rozkładu jednostajnego w trójkącie T1 := \(\displaystyle{ \{ (x,y)\in R^{2} | 0 \le x \le1 , y \le 1-x \}}\)


Policzyłam gęstość na tym trójkącie f(x,y)=2 gdy \(\displaystyle{ 0 \le x \le1 , y \le 1-x}\)
Przyda się w ogóle??-- 12 wrz 2012, o 18:38 --Próbowałam coś liczyć i doszłam do czegoś w miarę sensownego. Mógłby to ktoś sprawdzić, czy rozwiązanie jest poprawne ?

\(\displaystyle{ F_{X,Y}(x,y)=P(X \le x, Y \le y)= \int_{- \infty }^{x} dx \int_{-\infty}^{y} f_{X,Y}(x,y)dy =}\)\(\displaystyle{ \quad}\)\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} dx \int_{0}^{1-x} 2 dy= ... =1}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Wyznaczyć dystrybuantę w trójkącie

Post autor: norwimaj »

Jeśli wynikiem jest \(\displaystyle{ 1}\), niezależnie od \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\), to nie może być dobrze. Lepiej zrób rysunek i policz pole odpowiedniej figury. Rozważ różne przypadki położenia punktu \(\displaystyle{ (x,y)}\) na płaszczyźnie.
ODPOWIEDZ