prawdopodobieństwo dla funkcji

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: pocahontas005 »

Witajcie,
proszę o pomoc w takim zadaniu:

\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} x+2a \ \ \ \ \ dla 0 \le x<1 \\ 0 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla \ pozostalych\end{cases}}\)


Obliczyć prawdopodobieństwo, ze wartosc zmiennej \(\displaystyle{ X}\) jest mniejsza niż \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, o 16:35 przez pocahontas005, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: scyth »

Na pewno jest dobrze? Bo dostajemy tutaj gęstość równą \(\displaystyle{ 3x}\) na przedziale \(\displaystyle{ (0,1)}\) (domknięcia nie mają znaczenia) - a to się nie całkuje do 1.
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: pocahontas005 »

Ups, poprawiłam powinno być a zamiast x
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: scyth »

No to na początek - całka z gęstości ma być równa 1. Ile wynosi \(\displaystyle{ a}\)?
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: pocahontas005 »

a wyszło mi 1, ok? I teraz własnie trzeba nie wiem co dalej, zawsze robiłam kiedy mialam m i \(\displaystyle{ \partial}\) i korzystałam z wzoru \(\displaystyle{ \frac{x-m}{ \partial }}\), a tutaj jak?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ a=1}\)? Chyba nie...
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: pocahontas005 »

Upsss

\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}x+2a=1}\)

\(\displaystyle{ a\left[ \frac{ x ^{2}}{2} +2x \right]^1_0=1}\) miało być w granicy od 0 do 1

\(\displaystyle{ a( \frac{1}{2}+2- \frac{1}{2}-2 )}\)

\(\displaystyle{ a=1}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: scyth »

Dlaczego \(\displaystyle{ a}\) poszło przed nawias?
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: pocahontas005 »

czyli:


\(\displaystyle{ \left[ \frac{ a \ x ^{2}}{2} +a \ 2x \right]^1_0 =1}\)


?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: scyth »

Skąd \(\displaystyle{ a}\) przy \(\displaystyle{ \frac{x^2}{2}}\) ?
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: pocahontas005 »

\(\displaystyle{ \left[ \frac{ \ x ^{2}}{2} +a \ 2x \right]^1_0=1}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+2a=1}\)
tak?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: scyth »

tak
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: pocahontas005 »

czyli \(\displaystyle{ a= \frac{1}{4}}\)

-- 11 gru 2012, o 23:08 --

czyli druga częśc będzie tak wyglądała?

\(\displaystyle{ P(x< \frac{1}{2} )= \int_{- \infty }^ \frac{1}{2} {f(x)dx}= \int_{- \infty }^{0}Odx+ \int_{ 0 }^{ \frac{1}{2} }x+ \frac{1}{2}dx}\)


tak?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

prawdopodobieństwo dla funkcji

Post autor: scyth »

Nie. Najprościej będzie, jeśli wyznaczysz dystrybuantę i znajdziesz punkt \(\displaystyle{ x}\), dla którego przyjmuje ona wartość równą \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Albo po prostu szukasz takiego \(\displaystyle{ x}\), że całka z gęstości od zera do tego punktu jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
ODPOWIEDZ