sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
whoknew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: whoknew »

Witam, mam takie zadanie:
Ile razy należy rzucić kostką aby mieć 99% pewności, że "6" pojawi się co najmniej w 15 % wszystkich rzutów?
Rozwiązałam je w ten sposób:

\(\displaystyle{ P( _S{n} \ge 0, 15 n ) = 0,99

ES _{n} = \frac{1}{6} n


\sqrt{ D^{2}X _{n} } = \frac{1}{6} \sqrt{5n}

P( Y_{n} \ge \frac{0,15n - \frac{1}{6}n }{ \frac{1}{6} \sqrt{5n} } ) = 0,99

\Phi _{} ( \frac{3 \sqrt{5n} }{25} ) \approx 0,99

2,33 \approx ( \frac{3 \sqrt{5n} }{25} )

n \approx 76}\)

Proszę o odpowiedź, czy jest to porawne rozwiązanie - jestem niestety bardzo na bakier ze statystyką :/
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: pyzol »

Tak na oko to powinno być:
\(\displaystyle{ 1-\Phi(...)}\)
whoknew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: whoknew »

Wartość w nawiasie wyszła na minusie, zapisałam więc jako 1 - fi od tej wartości, i przyjęłam w następnym kroku fi już od wartości dodatniej
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: Mistrz »

Masz dobrze.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: pyzol »

Aha...
mcr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 wrz 2012, o 00:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: mcr »

Mógłby mi ktoś szczegółowo wytłumaczyć, jak to rozwiązać dalej od momentu \(\displaystyle{ P(X \le \frac{0,017n}{0,373\sqrt{n}})=0,01.}\)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2012, o 23:33 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
whoknew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: whoknew »

Ja mogę wytłumaczyć, tylko możesz umieścić dokładną treśc zadania bo coś mi tu nie pasuje?
mcr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 wrz 2012, o 00:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: mcr »

Ile razy należy rzucić kostką do gry, aby mieć 99% pewności, że 6-stka pojawi się co najmniej w 15% wszystkich rzutów.
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: elektra18 »

\(\displaystyle{ \sqrt{ D^{2}X _{n} } = \frac{1}{6} \sqrt{5n}}\)
czy ktoś mógłby mi rozpisać skąd to się zwięło bo za bardzo nie wiem;/
miodzio1988

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: miodzio1988 »

pod pierwiastkiem co mamy?
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: elektra18 »

[\(\displaystyle{ frac{1}{6} sqrt{5n}}\)?? o to chodzi bo za bardzo nie wiem skad sie tam ta 5 wzieła
miodzio1988

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: miodzio1988 »

co masz pod pierwszym pierwiastkiem. Jak to się nazywa?
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: elektra18 »

pod pierwiastkiem jest wariancja
miodzio1988

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: miodzio1988 »

wariancja zmiennej losowej. Jakiej zmiennej losowej?
elektra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 16 kwie 2012, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: SZN

sprawdzenie krótkiego zadania, centralne twierdzenie granicz

Post autor: elektra18 »

\(\displaystyle{ S_{n}}\)?
ODPOWIEDZ