Witajcie,
mam takie zadanko:
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ F(X)= \frac{1}{2}+B \arctg x}\)
Dobrać stałą \(\displaystyle{ B}\), by ta fukcja była dystrybuantą zmiennej losowej.
Wcześniej w zadaniu dona jeszcze była funkcja \(\displaystyle{ X-F(x)}\), ale nie wym czy to trzeba brać pod uwagę.
Dystrybuanta zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 23 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, o 12:13 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej
\(\displaystyle{ \arctan}\) jest funkcją ograniczoną, rosnącą, więc będzie ok. Skorzystaj z własności dystrybuanty oraz tej funkcji i niemal od razu dostaniesz \(\displaystyle{ B=\frac{1}{\pi}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 23 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej
Czyli z zależności:
\(\displaystyle{ F(x)= \int_{- \infty }^{ \infty } f(x) dx=1}\)
?
\(\displaystyle{ F(x)= \int_{- \infty }^{ \infty } f(x) dx=1}\)
?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej
Możesz pisać tutaj, tamten temat przeniosłem do kosza.
Całkujesz gęstość, nie dystrybuantę - tam miałaś ten błąd.
Skorzystajmy z tego, że \(\displaystyle{ F(-\infty )=0}\). Zatem:
\(\displaystyle{ 0 = \frac{1}{2} + B \arctan (-\infty ) = \frac{1}{2} + B \cdot (-\frac{\pi}{2}) \\
\frac{1}{2} = \frac{B \pi}{2} \\
\Rightarrow B = \frac{1}{\pi}}\)
Możesz sprawdzić, że teraz też \(\displaystyle{ F(\infty )=1}\), czyli się zgadza. To + monotoniczność i ciągłość funkcji \(\displaystyle{ \arctan}\) załatwiają sprawę.
Całkujesz gęstość, nie dystrybuantę - tam miałaś ten błąd.
Skorzystajmy z tego, że \(\displaystyle{ F(-\infty )=0}\). Zatem:
\(\displaystyle{ 0 = \frac{1}{2} + B \arctan (-\infty ) = \frac{1}{2} + B \cdot (-\frac{\pi}{2}) \\
\frac{1}{2} = \frac{B \pi}{2} \\
\Rightarrow B = \frac{1}{\pi}}\)
Możesz sprawdzić, że teraz też \(\displaystyle{ F(\infty )=1}\), czyli się zgadza. To + monotoniczność i ciągłość funkcji \(\displaystyle{ \arctan}\) załatwiają sprawę.